Način pripreme
Pripremite pire tako što začinite kuvani krompir solju i biberom i izgnječite. Dodajte maslac i sveže mleko za jači ukus.
Začinite mleveno meso za ćuftice solju i biberom. Izmrvite semenke slačice u avanu da biste oslobodili mirise i dodajte u mleveno meso. Dodajte u smesu jaje i mrvice i mesite rukama. Oblikujte ćuftice od gotovog mlevenog mesa veličine oraha. Uvaljajte ih u brašno i pržite u ugrejanom tiganju sa maslinovim uljem.
Za to vreme isecite šargarepu, struk praziluka, stablo celera, luk i beli luk.
Izvadite gotove ćuftice na ubrus da se ocedi višak masnoće. Procedite mast iz tiganja da se odvoje izgoreli delovi i sačuvajte za pripremu sosa. Stavite isečeno povrće u tiganju. Dodajte nekoliko kašika od proceđene masti i propžite povrće u njoj. Dodajte crveno vino i teleći bujon u tiganju i ostavite smesu da se redukuje.
Stavite i strukove sveže majčine dušice. Zgusnite sos kašičicom kukuruznog skroba.
Začinite solju i biberom. Pre nego što skinete sos sa vatre vratite ćuftice u tiganj na minut-dva da se dodatno začini. Izvadite ćufte, procedite sos od povrća i sveže začine.
Jelo servirajte tako što napravite podlogu od krompir pirea, odozgo poređajte ćuftice i prelijte sosom od povrća.