Tart od jagoda sa pavlakom i grčkim kiselim mlekom

Mariola PantelicMariola PantelicDžedaj73913
23/05/2019
"Postoje deserti koje želimo da probamo opet i opet, i opet - kao ovaj ovde "
Priprema20 min.
Kuvanje35 min.
Ukupno55 min.
Porcije8
Skuvao je+1 poen
Budi prvi koji je skuvao
  • Ukupno pregledano93
  • Pregledi tokom meseca1
  • Pregledi tokom sedmice1
  • Rejting5 od 5

Potrebni sastojci

  • brašno - 250 g, obično
  • šećer u prahu - 90 g
  • prašak za pecivo - 3 g
  • so - prstohvat
  • kora od limete - narendana od 1 komada
  • maslac - 125 g, hladan na kocke
  • žumanca - 2 komada
  • jogurt - krem
  • grčko kiselo mleko - 350 g
  • pavlaka - 250 ml, 35%
  • vanila - 1 kašičica, ekstrakt
  • šećer u prahu - 70 g
  • jagode - 500 g, sveže
* merne jedinice

Način pripreme

Rerna 180 stepeni;

Okrugli kalup za tart sa rebrastim zidovima, dobro namazan i pokriven sa malo brašna.

U posudu se sipa brašno, šećer u prahu, so i prašak za pecivo, mešaju se žicom. Dodaje se maslac u kockama i prstima ruku ili poslastičarskim blenderom se pretvara u mrvice.

Dodaju se žumanca i brzo se zamesi masno testo. Uvija se u svežu foliju i ostavlja se 30 minuta u frižideru.

Ohlađeno testo se razvija po prečniku dna tarta. Seče se i stavlja se u kalup. Od ostataka se oblikuju lente koje se stavljaju oko osonove, pri čemu se blago pritiskaju ka dnu i ka rebrastom delu voćnog tarta.

Tako oblikovano testo se izbode viljuškom. Odozgo se stavlja papir za pečenje i puni se perlama za pečenje ili zrnima pasulja da bi se izvršilo "slepo" pečenje. Stavlja se u rernu na 180 stepeni i peče se oko 20 minuta. Vadi se, sklanja se papir za pečenje sa perlama i dopeče se hoš oko 15 minuta.

Vadi se iz rerne i ostavlja se da se ohladi u samom kalupu, oko 20 minuta, nakon toga se vadi ostavlja se da se potpuno ohladi.

Krem:

Šećer u prahu se pomeša sa grčkim kiselim mlekom i vanilom, mute se na maloj brzini miksera. Dodaje se i pavlaka i muti se na velikoj brzini, dok smesa ne dobije tvrde vrhove.

U ohlađeno testo se sipa krem od pavlake i prekriva se jagodama, isečenim na polovine ili četvrtine.

Rejting

5 1
4 0
3 0
2 0
1 0
Oceni:

Komentari

Pošalji

Budi prvi, koji će postaviti komentar