Način pripreme
Izaberite mladi krompir jednake veličine (srednje) i operite ga veoma dobro zato što će se kuvati sa korom. Isecite krompir po sredini na pola i kuvajte ga u posoljenoj vodi 10 minuta. Nakon što istekne vreme kuvanja izvadite ga u cediljku, da se iscedi sva suvišna voda.
Prebacite krompir u veliku posudu. Iseckajte na sitno čenove belog luka, kao i ruzmarin.
U tiganj sipajte ulje i zapržite beli luk i ruzmarin dok ne porumene. Ostavite ulje sa začinima da se blago ohladi i procedite ga kroz sitnu cediljku. Sipajte dok je još toplo ulje preko krompira u posudu, dodajući so, biber i malo ljute aleve paprike. Promešajte veoma dobro dok ne upiju svo ulje.
Dobro je da su, kako ulje, tako i kormpir, topli u trenutku kada ih mešate, zato dok kuvate krompir možete da napravite aromatično ulje. Kada krompir upije ulje, poređajte ga u posudu za pečenje u koju ste stavili papir za pečenje.
Pecite krompir na 200 stepeni 60 minuta, a nakon prvih 30 minuta okrećete krompir na drugu stranu.
Postoji i druga varijanta - umesto da ga pečete u rerni, možete da ga ispržite.
U tu svrhu ostavite malo aromatičnog ulja, koje se koristi za prženje. Krompir se prži na srednjoj temperaturi oko 15-20 minuta pri čemu se okreće na svakih 5 minuta.
Aromatični hrskavi mladi krompir je jedinstven - hrskav spolja i kremast iznutra.
Probajte obavezno, nećete zažaliti.
Prijatno