Bonapeti.rs»Recepti»Turšija»Zimnica»Zelje u tegli sa himalajskom solju

Zelje u tegli sa himalajskom solju

Iliana ParvanovaIliana Parvanova
Guru
4801405k
Zelje u tegli sa himalajskom solju
Fotografije: Iliana Parvanova
1 / 8
Omiljeno
Skuvaj
Dodaj
Prijavi
Priprema
15 min.
Kuvanje
30 min.
Ukupno
45 min.
Porcije
6
"Berete, dodajte himalajsku so i po ovom receptu jednostavno konzervirajte zelje u teglama za zimu"

Potrebni sastojci

  • za 6 tegli x 720 ml
  • zelje - 40 punih šaka, isečeno
  • himalajska so - 4 supene kašike
  • izvorska voda - 3.5 - 4 l
* merne jedinice

Način pripreme

Brz, jednostavan, ukusan i koristan recept za zdravu zimnicu, pripremljena zahvaljujući prirodi!

Sakupljamo sveže zelje iz bašte u veliki lavor i operemo pažljivo. Odsečemo drške listova. Isečemo zelje na široke trake - 1.5-2 cm.

U veliku i visoku šerpu stavljamo 3.5-4 litre da provri (da bi bilo brže, možemo u električnom kuvalu). Sipamo himalajsku so i promešamo. Počinjemo da sipamo isečeno zelje, medimo 40 bogatih šaka. Ponovo promešamo i ostavljamo na vatri 10-15 minuta, samo da promeni boju - od sveže zelene, do pastelno zelene.

Minimalno kuvanje čuva korisna svojstva zeleniša!

U oprane, čiste tegle stavljamo smesu do vrha i zbijeno, što je moguće sa manje tečnosti. Zatvaramo sigurno i dobro poklopcima i sterilizujemo u šerpu sa provrelom vodom 10-15 minuta.

Polako i pažljivo stavljamo i vadimo iz tople vode - poželjo je sa specijalnim prstohvatima za tegle, trudimo se da ne udaramo staklene tegle jedne o druge!

Kad izvadimo, okrećemo ih naopako i tako ostavljamo dok se tegle sa zeljem ne ohlade.

Na kraju poređamo u špajz sa busmo imali predivni zeleniš, koji podseća na proleće.

Veoma ukusno!

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

4
50
41
30
20
10
Oceni: