Zelje u tegli sa himalajskom solju

26/05/2019
"Berete, dodajte himalajsku so i po ovom receptu jednostavno konzervirajte zelje u teglama za zimu"
Priprema15 min.
Kuvanje30 min.
Ukupno45 min.
Porcije6
Skuvao je+1 poen
Budi prvi koji je skuvao
  • Ukupno pregledano111
  • Pregledi tokom meseca14
  • Pregledi tokom sedmice4
  • Rejting4 od 5

Potrebni sastojci

  • za 6 tegli x 720 ml
  • zelje - 40 punih šaka, isečeno
  • himalajska so - 4 supene kašike
  • izvorska voda - 3.5 - 4 l
* merne jedinice

Način pripreme

Brz, jednostavan, ukusan i koristan recept za zdravu zimnicu, pripremljena zahvaljujući prirodi!

Sakupljamo sveže zelje iz bašte u veliki lavor i operemo pažljivo. Odsečemo drške listova. Isečemo zelje na široke trake - 1.5-2 cm.

U veliku i visoku šerpu stavljamo 3.5-4 litre da provri (da bi bilo brže, možemo u električnom kuvalu). Sipamo himalajsku so i promešamo. Počinjemo da sipamo isečeno zelje, medimo 40 bogatih šaka. Ponovo promešamo i ostavljamo na vatri 10-15 minuta, samo da promeni boju - od sveže zelene, do pastelno zelene.

Minimalno kuvanje čuva korisna svojstva zeleniša!

U oprane, čiste tegle stavljamo smesu do vrha i zbijeno, što je moguće sa manje tečnosti. Zatvaramo sigurno i dobro poklopcima i sterilizujemo u šerpu sa provrelom vodom 10-15 minuta.

Polako i pažljivo stavljamo i vadimo iz tople vode - poželjo je sa specijalnim prstohvatima za tegle, trudimo se da ne udaramo staklene tegle jedne o druge!

Kad izvadimo, okrećemo ih naopako i tako ostavljamo dok se tegle sa zeljem ne ohlade.

Na kraju poređamo u špajz sa busmo imali predivni zeleniš, koji podseća na proleće.

Veoma ukusno!

Rejting

5 0
4 1
3 0
2 0
1 0
Oceni:

Komentari

Pošalji

Budi prvi, koji će postaviti komentar