Bonapeti.rs»Recepti»Prilozi»Pirinač na Tiganju»Savršeni basmati pirinač

Savršeni basmati pirinač

marcheva14marcheva14
Šef kuhinje
1k2133k202
Savršeni basmati pirinač
Fotografije: Anonymous
2 / 3
28/05/2019
Omiljeno
Skuvaj
Dodaj
Prijavi
Priprema
5 min.
Kuvanje
15 min.
Ukupno
20 min.
Porcije
4
"Ozbiljno gledamo na pripremu pirinča, mnogo, mnogo ozbiljno, zato dajemo samo proverene recepte za njega"

Potrebni sastojci

  • pirinač basmati - 1 šolja
  • voda - 2 1/2 šolje
  • kora od limuna - 2 - 3 komada, isečena
  • maslinovo ulje - 2 supene kašike
  • biber - 2 - 3 prstohvata
  • so - po ukusu
  • ruzmarin - 2 - 3 prstohvata, suv
  • lovorov list - 1 komad
* merne jedinice

Način pripreme

Pirinač basmati se odgaja u podnožju Himalaja u severozapadnoj Indiji. Smatra se za hranjljivi sastojak koji pravi velike promene u kulinarstvu.

Veoma se razlikuje od običnog belog pirinča i to se oseća kada se kuva. Oseća se specifičan miris i prefinjen ukus. Sličan miris imaju beli hleb i jasminov pirinač. Ovaj miris duguje specijalnim klimatskim specifikacijama u regionu u kojem se gaji.

Reč basmati u prevodu sa hindi jezika znači aromatičan. Ova sorta je sa pravom zove Kralj pirinča. Pirinčana zrna su duga i tanka i prilikom kuvanja se još više izdužuje, ne menjaju širinu.

Pirinač je voljen od strane kuvara širom sveta, zato što ostaje mekan i mrvi se.

Odgovara kako za prilog, tako i za mesa sa sosevima, takođe i jela sa povrćem.

Za njegovu pripremu postoji nekoliko nijansi kojih treba da se pridržavate.

Pranje pirinča je važno i značajno, zato se pere u hladnoj vodi oko 5-6 puta da bi pao sav skrob koji sadrži. Za tu namenu se prodaju specijane cediljke koje se jednokratno potapaju u vodu.

Količina vode koja se dodaje u principu je napisana na pakovanju i treba da se pištuje, ali je obično 1 šolja pirinča na 2 1/2 šolje vode.

Oprani pirinač stavljamo u šerpu sa debelim dnom, to je važno, da se ne bi lepio za vreme kuvanja. Možemo dodati 1 supenu kašiku maslinovog ulja da bi ukus bio bogariji, koru od limuna, prstohvat -dva sveže samlevenog bibera, prstohvat-dva ruzmarina, so i 1 mali lovorovl list.

Stavljamo na jaku vatru sa poklopcem da provri brzo, a nakon toga smanjujemo i ostavljamo da se krčka dok ne upije vodu, to bude za oko 15 minuta. Skidamo sa vatre i ostavljamo sa poklopcem još 5 minuta. Obavezno promešamo viljuškom, vadimo koru od limuna i lovorov list, i basmati pirinač je gotov.

U principu se ne stavlja kalup, ne pritiska se, on ne treba da se zalepi, nego da ostane rovit, da bi mogla da se vide njegova idealna zrna.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

5
51
40
30
20
10
Oceni: