Bonapeti.rs»Recepti»Jela od povrća»Pirinač na tiganju»Savršeni pirinač sa šafranom

Savršeni pirinač sa šafranom

IvelinaIvelina
Šef kuhinje
5891122k
Savršeni pirinač sa šafranom
Fotografije: Ivelina
1 / 3
Omiljeno
Skuvaj
Dodaj
Prijavi
Priprema
10 min.
Kuvanje
20 min.
Ukupno
30 min.
Porcije
2
"Aromatičan pirinač sa šafranom bogatog ukusa Pogledajte kako da ga spremite"

Potrebni sastojci

  • pirinač - 160 g, Karnaroli ili pirinač po izboru
  • pileći bujon - 500 ml, ili kockica bujona
  • parmezan - 40 g, izrendan
  • maslinovo ulje - 2 supene kašike
  • maslac - 20 g
  • luk - 1 mala glavica
  • šafran - ili 15 komada niti
  • belo suvo vino - 100 ml
  • so
  • crni biber
* merne jedinice

Način pripreme

Ovo je veoma jednostavan rižoto za pravljenje, s obzirom na to da nema drugih sastojaka osim osnove za rižoto: luk, belo vino, bujon, parmezan i odličan pirinač.

Rezultat je toliko dobar! Narandžasto-žuta boja šafrana unosi prijatnu notu u tanjir. Kombinovali smo ga sa miksom zelene salate. Savetujem vam da ga kombinujete sa zelenim povrćem poput špargli, graška ili boranije koji slično paprikama neće takmičiti sa aromom šafrana.

Ogulite luk i sitno ga naseckajte. Dinstajte luk na maslinovom ulju.

Kada se luk dobro istopi, dodajte pirinač, mešajte dok ne postane providan.

Dodajte šafran, sipajte vino i ostavite da ispari.

Postepeno namočite pirinač vrućim bujonom dodavajući jednu kutlaču u drugu čekajući da prethodna upije. Redovno mešajte drvenom kašikom.

Rižoto treba da se kuva otprilike 17-18 minuta (pogledajte instrukcije na pakovanju).

Skinite sa ringle, dodajte komadić maslaca i zatim parmezan.

Mešajte, pirinač u tiganju začinite solju i crnim biberom.

Ostavite da odstoji 1-2 minute i servirajte vrućeg.

Savršen pirinač sa šafranom je gotov.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

5
51
40
30
20
10
Oceni: