Način pripreme
Po starom narodnom običaju, za Đurđevdan, osim pečenog jagnjeta, na trpezi treba da bude mladi luk, beli luk, nana, salata, pogača, vino i dobro raspoloženje.
Kurban čorba je na počasnom mestu, čiji je ritual od važnog značaja, zbog obrednog prinošenja životinje. Ovaj recept je iz oblasti Strandže, gde je prave nakon molitve, sa malo sastojaka, ali mnogo ljubavi.
Jagnjeće meso i džigericu dobro operemo i isečemo na krugove.
Skuvamo dok ne omekša na pola, zajedno sa isečenim mladim lukom i rendanim paradajzom. Začinimo solju, nakon što voda provri.
Onda smanjujemo temperaturu i začinimo solju i biberom. U masti dinstamo crni luk i šargarepu, isečene na kockice.
Dodajemo brašno i prelivamo sa malo bujona, promepamo i dodajemo u čorbu.
Stavljamo suvu papriku i ljutu papriku po želji za pikantnost.
Nakon što čorba provri, dodajemo oprani pirinač. Čorba se krčka dok se svi sastojci ne skuvaju.
Desetak minuta pre nego što isključimo ringlu dodajemo sitno iseckanu nanu i peršum.
Začinjavamo čorbu sa kiselim mlekom i žumancem. Serviramo kurban topao, sa sirćetom.