Bonapeti.rs»Recepti»Supe»Čorbe»Kurban-čorba»Bakina jagnjeća kurban čorba

Bakina jagnjeća kurban čorba

Sevdalina IrikovaSevdalina Irikova
Šef kuhinje
5291523k
Bakina jagnjeća kurban čorba4 / 4
Omiljeno
Skuvaj
Dodaj
Prijavi
Priprema
15 min.
Kuvanje
45 min.
Ukupno
60 min.
Porcije
4
"Mi ćemo vam lako dati recept, ali da li postoji neki drugi tajni sastojak, koji čini bakinu čorbu najukusnijom na svetu"

Potrebni sastojci

  • jagnjeće meso - 300 g, od plećke
  • jagnjeća džigerica - 200 g
  • luk - 1 glavica
  • mladi luk - 1 veza
  • maslac - 30 g
  • paradajz - 1 komad
  • šargarepa - 1 komad
  • suve paprike - 1 komad
  • pirinač - 1 šolja za kafu
  • kiselo mleko - 4 supena kašika
  • peršun - 5 strukova
  • nana - 1/2 veze
  • jaja - 1 žumance
  • brašno - 1 supena kašika
  • ljute paprike
  • so
  • biber
  • sirće - za začinjavanje
* merne jedinice

Način pripreme

Po starom narodnom običaju, za Đurđevdan, osim pečenog jagnjeta, na trpezi treba da bude mladi luk, beli luk, nana, salata, pogača, vino i dobro raspoloženje.

Kurban čorba je na počasnom mestu, čiji je ritual od važnog značaja, zbog obrednog prinošenja životinje. Ovaj recept je iz oblasti Strandže, gde je prave nakon molitve, sa malo sastojaka, ali mnogo ljubavi.

Jagnjeće meso i džigericu dobro operemo i isečemo na krugove.

Skuvamo dok ne omekša na pola, zajedno sa isečenim mladim lukom i rendanim paradajzom. Začinimo solju, nakon što voda provri.

Onda smanjujemo temperaturu i začinimo solju i biberom. U masti dinstamo crni luk i šargarepu, isečene na kockice.

Dodajemo brašno i prelivamo sa malo bujona, promepamo i dodajemo u čorbu.

Stavljamo suvu papriku i ljutu papriku po želji za pikantnost.

Nakon što čorba provri, dodajemo oprani pirinač. Čorba se krčka dok se svi sastojci ne skuvaju.

Desetak minuta pre nego što isključimo ringlu dodajemo sitno iseckanu nanu i peršum.

Začinjavamo čorbu sa kiselim mlekom i žumancem. Serviramo kurban topao, sa sirćetom.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

4
50
41
30
20
10
Oceni: