Način pripreme
Tikvice operite i osušite, nemojte da ih ljuštite. Na mandolina rezaču isecite tikvice na tanke trake.
U posudi promešajte rikotu, krem sir, sitno seckanu mirođiju i peršun, dodajte beli luk u prahu, so po ukusu, alevu papriku i biber. Promešajte dok ne dobijete homogenu smesu.
Uzmite traku od tikvice i na širi deo postavite 1 kašičicu smese. Umotajte rolat i stavite ga u pleh nauljen maslinovim uljem.
U blender stavite oljušteni paradajz (možete koristiti celi paradajz iz konzerve), nekoliko grančica peršuna, so i malo maslinovog ulja. Sa nekoliko kratkih uključivanja blendera napravite pastu.
Sipajte pastu preko rolata od tikvica i dodajte malo vode.
Pecite u zagrejanoj rerni na 180 stepeni oko 30-40 minuta, u zavisnosti od rerne.
Malo pre nego što završite sa pečenjem, izvadite pleh i pospite rolate narendanim parmezanom ili kačkavaljem. Vratite u rernu na 5-7 minuta.
Rolati od tikvica se služe ohlađeni kao predjelo ili kao lagana večera.