Šarena italijanska prolećna salata

01/06/2019
"Sa testeninom naravno, jer svaka italijanska salata koja poštuje sebe ima testeninu, ali i mnoge druge stvari "
Priprema10 min.
Kuvanje15 min.
Ukupno25 min.
Porcije3
Skuvao je+1 Poeni
Budi prvi koji je skuvao
  • Ukupno pregledano337
  • Pregledi tokom meseca336
  • Pregledi tokom desmice9
  • Rejting4 od 5

Potrebni sastojci

  • kapeleti - 1 paket sa spanaćem i rikotom (zamrznuti)
  • zelena salata - 1 komad, unutrašnjost
  • listovi maslačka
  • čeri paradajz - 10 - 12 komada
  • koziji sir - 60 g, po izboru
  • žumanca - 4 komada
  • masline - 10 komada
  • mladi luk - 2 struka, beli deo
  • origano - 3 - 4 struka, svež
  • so
  • biber - po ukusu
  • dresing
  • maslinovo ulje - 6 supenih kašika
  • balsamiko sirće - 3 supene kašike, belo
  • suvi origano - 1 kašičica
* merne jedinice

Način pripreme

Dobro operemo salatu i ostavljamo da se dobro ocedi od vode.

Listove maslačka potopimo u ledenu vodu na 20 minuta da ne gorči.

Čudno, ali baš ti gorki sastojci, organske kiseline i glikozidi su zaslužni za lekoviti efekat biljke.

Iskidamo listove maslačka i zelene salate. Dodajemo u njih čeri paradajz, masline i sitno iseckan mladi luk.

Testeninu skuvamo u posoljenoj vodi al dente. Ocedimo i ostavljamo da se ohladi.

Stavljamo u odgovarajuću posudu i pomešamo sa polovinom dresinga. Dodajemo ostale sastoje, promešamo lagano.

Na kraju dodajemo sir i kuvana žumanca, isečena na dva dela.

Iskidamo listove svežeg origana.

Pre serviranja dodajemo preostali dresing.

Savet: Sveži prolećni listovi maslačka su lagana salata, bodre i pune vitaminima, učvrščuju antioksidantnu zaštiku, koriste se kod anemije.

Nadzemni deo biljke je efikasna varijanta za detoks, a u tradicionalnoj medicini mnogih naroda je nepretenciozno i veoma korisna biljka koja redovno učestvuje u programu prolećnog pročišćenja organizma.slični recepti ovde

5 0
4 1
3 0
2 0
1 0
Oceni:

Komentari

Budi prvi, koji će postaviti komentar