Način pripreme
Dobro operemo salatu i ostavljamo da se dobro ocedi od vode.
Listove maslačka potopimo u ledenu vodu na 20 minuta da ne gorči.
Čudno, ali baš ti gorki sastojci, organske kiseline i glikozidi su zaslužni za lekoviti efekat biljke.
Iskidamo listove maslačka i zelene salate. Dodajemo u njih čeri paradajz, masline i sitno iseckan mladi luk.
Testeninu skuvamo u posoljenoj vodi al dente. Ocedimo i ostavljamo da se ohladi.
Stavljamo u odgovarajuću posudu i pomešamo sa polovinom dresinga. Dodajemo ostale sastoje, promešamo lagano.
Na kraju dodajemo sir i kuvana žumanca, isečena na dva dela.
Iskidamo listove svežeg origana.
Pre serviranja dodajemo preostali dresing.
Savet: Sveži prolećni listovi maslačka su lagana salata, bodre i pune vitaminima, učvrščuju antioksidantnu zaštiku, koriste se kod anemije.
Nadzemni deo biljke je efikasna varijanta za detoks, a u tradicionalnoj medicini mnogih naroda je nepretenciozno i veoma korisna biljka koja redovno učestvuje u programu prolećnog pročišćenja organizma.