Bonapeti.rs»Recepti»Salate»Salata sa Makaronama»Šarena italijanska prolećna salata

Šarena italijanska prolećna salata

Sevdalina IrikovaSevdalina Irikova
Šef kuhinje
5211403k126
Šarena italijanska prolećna salata
Fotografije: Sevdalina Irikova
1 / 5
01/06/2019
Omiljeno
Skuvaj
Dodaj
Prijavi
Priprema
10 min.
Kuvanje
15 min.
Ukupno
25 min.
Porcije
3
"Sa testeninom naravno, jer svaka italijanska salata koja poštuje sebe ima testeninu, ali i mnoge druge stvari"

Potrebni sastojci

  • kapeleti - 1 paket sa spanaćem i rikotom (zamrznuti)
  • zelena salata - 1 komad, unutrašnjost
  • listovi maslačka
  • čeri paradajz - 10 - 12 komada
  • koziji sir - 60 g, po izboru
  • žumanca - 4 komada
  • masline - 10 komada
  • mladi luk - 2 struka, beli deo
  • origano - 3 - 4 struka, svež
  • so
  • biber - po ukusu
  • dresing
  • maslinovo ulje - 6 supenih kašika
  • balsamiko sirće - 3 supene kašike, belo
  • suvi origano - 1 kašičica
* merne jedinice

Način pripreme

Dobro operemo salatu i ostavljamo da se dobro ocedi od vode.

Listove maslačka potopimo u ledenu vodu na 20 minuta da ne gorči.

Čudno, ali baš ti gorki sastojci, organske kiseline i glikozidi su zaslužni za lekoviti efekat biljke.

Iskidamo listove maslačka i zelene salate. Dodajemo u njih čeri paradajz, masline i sitno iseckan mladi luk.

Testeninu skuvamo u posoljenoj vodi al dente. Ocedimo i ostavljamo da se ohladi.

Stavljamo u odgovarajuću posudu i pomešamo sa polovinom dresinga. Dodajemo ostale sastoje, promešamo lagano.

Na kraju dodajemo sir i kuvana žumanca, isečena na dva dela.

Iskidamo listove svežeg origana.

Pre serviranja dodajemo preostali dresing.

Savet: Sveži prolećni listovi maslačka su lagana salata, bodre i pune vitaminima, učvrščuju antioksidantnu zaštiku, koriste se kod anemije.

Nadzemni deo biljke je efikasna varijanta za detoks, a u tradicionalnoj medicini mnogih naroda je nepretenciozno i veoma korisna biljka koja redovno učestvuje u programu prolećnog pročišćenja organizma.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

4
50
41
30
20
10
Oceni: