Pamuk pogača korak po korak

Катарина КнежевићКатарина КнежевићPočetnik
02/06/2019
"Za sve koji su uvek želeli da pripreme raskošnu pamuk pogaču - proveren recept sa instrukcijama korak po korak "
Priprema20 min.
Kuvanje30 min.
Ukupno50 min.
Porcije4
Skuvao je+1 poen
Budi prvi koji je skuvao
  • Ukupno pregledano321
  • Pregledi tokom meseca20
  • Pregledi tokom sedmice0
  • Rejting4 od 5

Potrebni sastojci

  • brašno - 350 g + za posipanje i mešnju
  • sveže mleko - 125 ml
  • jaja - 2 komada
  • maslac - 60 g
  • kvasac - 15 g, svež
  • šećer - 30 g
  • so - 1 supena kašika, ravna
  • žumanca - 1 za premazivanje
* merne jedinice

Način pripreme

1. Ugrejte malo mleko, ne više od telesne temperature 37 stepeni. U njemu rastvorite kvasac i deo šećera. Sačekajte 7-8 minuta da nadođe.

2. Prosejte brašno u posudu i napravite udubljenje. U njega sipajte polovinu maslaca - rastopljenog i malo umućenih jaja sa solju i preostalim šećerom. Dodajte nadošao kvasac i počnite da mesite testo, dodajte po malo brašna dok ne počne da se odvaja od ivica posude.

3. Prebacite u brašnom posutu radnu povšrinu i mesite dok ne prestane da se lepi i ne postane elastično. U toku procesa sipajte preostali maslac.

4. Dodajte u posudu, pokrijte streč folijom i krpu i ostavite na toplom da nadođe 1 sat i 20-30 minuta.

5. Od nadošlog testa odvojite jednu malu loptu i stavite u sredinu pleha - oko 22 cm prečnika. Preostali veći deo razvucite koru, ne mnogo tanku. Isecite na trake i svaku traku vežite na čvor i poređajte oko lopte u centru.

6. Stavite pogaču u ugrejanu rernu do 40 stepeni i ostavite unutra da se udvostruči i nadođe - oko 30 minuta.

7. Izvadite, pazite da se ne odvežu ili pritiskate nadošlu pogaču, zato što je testo osetljivo. Namažite žumancem i umutite sa malo ulja (može i belance) i ugrejte rernu do 180 stepeni.

8. Stavite pogaču u ugrejanu rernu i pecite dok ne dobiju zlatnu boju približno 30 minuta. Nemojte da prepečete mnogo, da bi ostala meka i da izgleda kao mekani pamuk.

9. Nakon što izvadite Pamuk pogaču iz rerne, ostavite na rešetku da se ohladi i servirajte.

Prijatno!

Rejting

5 0
4 1
3 0
2 0
1 0
Oceni:

Komentari

Pošalji

Budi prvi, koji će postaviti komentar