Način pripreme
Očistite jagode i izgnječite ih uz pomoć blendera. Ne treba da se skroz samelju, može biti malih komada.
Sipajte mlevene jagode sa šećerom (200 g) i sokom od limuna u šerpu i kuvajte 10 minuta na tihoj-umerenoj vatri (da ne prelazi 100 stepeni).
Gotovo slatko od jagoda/sirup ostavite da se ohladi 2-3 minuta, za to vreme natopite želatin u hladnu vodu da se natopi. Čim bude gotov, ocedite lepo, stavite u jagode i dobro promešajte. Ostavite smesu da se ohladi.
Za to vreme pecite koru: umutite na mekanu, gustu penu jaja sa šećerom i prstohvatom soli. Treba lepo da pobele. Sipajte brašno sa praškom za pecivo i mešajte dok ne dobijete homogenu smesu.
Sipajte smesu za koru u pleh sa pokretnim dnom, namazan i posut brašnom, 22-24 cm prečnika. Pecite 10-12 minuta na 180 stepeni ili proverite čačkalicom za zube.
Kad se i kora i slatko od jagoda ohlade, umutite pavlaku na mekan krem. Ne treba da preterujete sa mućenjem da se ne prečese. Čim postane gusta i kremasta, gotova je.
Pomešajte smesu od jagoda sa smesom od pavlek i sporim pokretima sipajte preko kore.
Ostavite u frižideru na jedan da da se lepo stegne. Ako ne možete da čekate toliko, možete staviti na minimum tri sata u zamrzivač i da jedete tortu od jagoda mnogo hladnu, tip Semifredo.
Predivna torta sa jagodama i pavlakom, ukusna i mekana na svaki način. Najvažnije je da je jednostavna i prosta za pripremu, sa malo sastojaka i neverovatnim rezultatom.
Neka vam je slatko!