Bonapeti.rs»Recepti»Pecivo»Đevreci»Pečeni razvučeni đevreci

Pečeni razvučeni đevreci

Yordanka KovachevaYordanka Kovacheva
Autor
3k78616k965
Pečeni razvučeni đevreci
Fotografije: Yordanka Kovacheva
1 / 8
07/06/2019
Omiljeno
Skuvaj
Dodaj
Prijavi
Priprema
18 min.
Kuvanje
20 min.
Ukupno
38 min.
Porcije
4
"I kada se deca vuku za poslednji đevrek, razumećete zašto ih zovemo Pečeni razvučeni đevreci"

Potrebni sastojci

  • brašno - 500 g + za mešnju
  • kvasac - 7 g suv, 1 kesica
  • voda - 280 g
  • maslac - 50 g, rastopljen
  • med - 15 g
  • so - 10 g
  • žumanca - 1 komad
  • susam - za posipanje
* merne jedinice

Način pripreme

1. Vodu ugrevamo do 37 stepeni - telesna temperatura. U njoj razvučemo i promešamo med, kvasac i maslac.

2. Brašno prosejemo u posudi zajedno sa solju i pravimo udubljenje, u njega sipamo tečnu smesu.

3. Zamesimo glatko i elastično testo uz neprestano mešenje - bar 10 minuta. Brašno sipamo po malo dok ne prestane da se lepi.

4. Testo pravimo u obliku lopte, namažemo malo i vraćamo u posudu. Pokrivamo krpom i ostavljamo na 1 sat na toplom.

5. Nakon što nadođe i udvostruči se podelimo na 8 jednakih delova. Svaki od njih oblikujemo na fitilj na sledeći način.

6. Na brašnom posutu radnu površinu izvučemo/izdužimo lopticu od testa jednom rukom i pritiskamo jedan kraj, a drugom radimo porektima gore-dole i u isto vreme izvlačimo testo da napravimo fitilj.

7. Dva po dva fitilja uvijamo jedan sa drugim i ivice sastavljamo.

8. Dobijene oblikovane đevreke poređamo na razmak u plehu, obloženim papirom za pečenje. Ostavljamo da nadođe još sat vremena ili dok lepo ne nadođe.

9. Ugrevmao rernu do 200 stepeni. Đevreke sa susamom mažemo sa malo vode, ulja i žumanca, posipamo susamom i pečemo 18-20 minuta ili dok ne dobiju zlatnu boju.

Prijatno!

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

4
50
41
30
20
10
Oceni: