Način pripreme
1. Vodu ugrevamo do 37 stepeni - telesna temperatura. U njoj razvučemo i promešamo med, kvasac i maslac.
2. Brašno prosejemo u posudi zajedno sa solju i pravimo udubljenje, u njega sipamo tečnu smesu.
3. Zamesimo glatko i elastično testo uz neprestano mešenje - bar 10 minuta. Brašno sipamo po malo dok ne prestane da se lepi.
4. Testo pravimo u obliku lopte, namažemo malo i vraćamo u posudu. Pokrivamo krpom i ostavljamo na 1 sat na toplom.
5. Nakon što nadođe i udvostruči se podelimo na 8 jednakih delova. Svaki od njih oblikujemo na fitilj na sledeći način.
6. Na brašnom posutu radnu površinu izvučemo/izdužimo lopticu od testa jednom rukom i pritiskamo jedan kraj, a drugom radimo porektima gore-dole i u isto vreme izvlačimo testo da napravimo fitilj.
7. Dva po dva fitilja uvijamo jedan sa drugim i ivice sastavljamo.
8. Dobijene oblikovane đevreke poređamo na razmak u plehu, obloženim papirom za pečenje. Ostavljamo da nadođe još sat vremena ili dok lepo ne nadođe.
9. Ugrevmao rernu do 200 stepeni. Đevreke sa susamom mažemo sa malo vode, ulja i žumanca, posipamo susamom i pečemo 18-20 minuta ili dok ne dobiju zlatnu boju.
Prijatno!