Način pripreme
Za pripremanje testa za Čebureke sa sitnim sirom koristim brašno za pitu, ono je savršeno za taj cilj, s obzirom na to da testo čini elastičnim i daje mogućnost da se razvije tanko bez lomljenja.
Mešanje se odvija na standardan način tako što se prvo brašno proseje, pravi se udubljenje i u njega se sipaju voda i masnoća sa solju. Jedina osobenost je što tečnost treba da bude zagrejana do 60 stepeni.
Umesi se glatko, elastično testo i ostavlja se da se odmori i opusti. Uvija se krpom da se ne bi sušilo.
Za to vreme se meša nadev, koji nije tipičan za čebureke, s obzirom na to da se klasični prave od mesa/mlevenog mesa.
Ovi su sa sitnim sirom tako što ih čine laganijim i odgovarajućim za doručak.
Sitan sir možete kombinovati 50/50 sa običnim i onim od kačkavalja, a zašto da ne dodate i sir.
Izrendani kačkavalj u nadev će takođe pitice učiniti neodoljivo ukusnim.
Jaja se razbiju u sitan sir i mešaju se. Nadev se posoli i gotov je.
Od testa se otkidaju komadići, premazuju se uljem i razvijaju u tanku, okruglu koru sličnu kori za pitu, ali ne čak toliko finu.
Po polovini kruga se stavlja nadev u tankom sloju i presavija se i poklapa nenamazanom polovinom. Pritiska se prstima po krajevima, a posle se lepo pričvrsti viljuškom, slično peljmenima.
Čebureki se prže u obilnoj količini ulja na umerenoj do jakoj vatri dok prijatno ne porumene.
U tiganj se ubaciju po maksimum dve pitice da ne bi spala temperatura.
Postaju hrskavi, sa izuzetnom koricom i mekanom unutrašnošću.
Jedite ih tople za doručak i uživajte u njima!