Bonapeti.rs»Recepti»Pecivo»Pitice»Čebureki sa sitnim sirom

Čebureki sa sitnim sirom

Yordanka KovachevaYordanka Kovacheva
Autor
3k88017k
Čebureki sa sitnim sirom
Fotografije: Yordanka Kovacheva
1 / 8
Omiljeno
Skuvaj
Dodaj
Prijavi
Priprema
25 min.
Kuvanje
28 min.
Ukupno
53 min.
Porcije
14
"Jedite tople ove čebureke za doručak i uživajte u njima!"

Potrebni sastojci

  • testo
  • brašno - 400 g
  • voda - 180 ml
  • ulje - 100 ml + za prženje
  • so - 1 supena kašika
  • Nadev
  • sitni sir - 250 - 300 g
  • jaja - 2 komada
  • so - po ukusu
  • kačkavalj - 4 - 5 supenih kašika, po želji
* merne jedinice

Način pripreme

Za pripremanje testa za Čebureke sa sitnim sirom koristim brašno za pitu, ono je savršeno za taj cilj, s obzirom na to da testo čini elastičnim i daje mogućnost da se razvije tanko bez lomljenja.

Mešanje se odvija na standardan način tako što se prvo brašno proseje, pravi se udubljenje i u njega se sipaju voda i masnoća sa solju. Jedina osobenost je što tečnost treba da bude zagrejana do 60 stepeni.

Umesi se glatko, elastično testo i ostavlja se da se odmori i opusti. Uvija se krpom da se ne bi sušilo.

Za to vreme se meša nadev, koji nije tipičan za čebureke, s obzirom na to da se klasični prave od mesa/mlevenog mesa.

Ovi su sa sitnim sirom tako što ih čine laganijim i odgovarajućim za doručak.

Sitan sir možete kombinovati 50/50 sa običnim i onim od kačkavalja, a zašto da ne dodate i sir.

Izrendani kačkavalj u nadev će takođe pitice učiniti neodoljivo ukusnim.

Jaja se razbiju u sitan sir i mešaju se. Nadev se posoli i gotov je.

Od testa se otkidaju komadići, premazuju se uljem i razvijaju u tanku, okruglu koru sličnu kori za pitu, ali ne čak toliko finu.

Po polovini kruga se stavlja nadev u tankom sloju i presavija se i poklapa nenamazanom polovinom. Pritiska se prstima po krajevima, a posle se lepo pričvrsti viljuškom, slično peljmenima.

Čebureki se prže u obilnoj količini ulja na umerenoj do jakoj vatri dok prijatno ne porumene.

U tiganj se ubaciju po maksimum dve pitice da ne bi spala temperatura.

Postaju hrskavi, sa izuzetnom koricom i mekanom unutrašnošću.

Jedite ih tople za doručak i uživajte u njima!

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

4
50
41
30
20
10
Oceni: