Način pripreme
Ovo jelo se priprema sa jagnjetinom, ali ja volim da pravim sa teletinom.
Isecite meso na žilijen. Iseckajte sitno luk i beli luk, a šargarepu i paprike na kockice.
Ugrejte masnoću i u njoj dinstajte luk i beli luk dok ne omekšaju. Dodajte meso. Kuvajte dok ne promeni boju. Možda če biti potrebno da dodate vodu. Dodajte šargarepu i paprike. Pokrijte poklopcem i ostavite da se kuva dok tečnost ne ispari.
Sipajte vino i ostavite da alkohol ispari. Sipajte 1 1/2 šolje vode, poklopite jelo, smanjite jačinu vatre na pola i ostavite da se kuva dok se tečnost ne redukuje na pola. Začinite začinima i solju i ponovo pokrijte poklopcem i ostavite da se kuva.
Tečnost treba da ispari potpuno. Kad se to desi dodajte rendani pardajz. Kuvajte uz neprestnao mešanje dok tečnost ne ispari.
Pripremite pire, tako što ispečeite, oljuštite i ocedite patlidžan iz vode. Pasirajte dok ne dobijete pire. Izgnječite čen belog luka.
Ugrejte maslac i maslinovo ulje. Stavite beli luk u njega i malo propržite, samo da se masnoća aromatizuje. Dodajte brašno, a posle i pire od patlidžana. Kad se proprži sipajte mleko i ostavite sos da se zgusne. Mešajte neprestano.
Skinite sa vatre i začinite solju i parmezanom. Mešajte dok smesa ne postane homogena.
U odgovarajući tanjir stavite deo pire, a preko meso sa paradajz sosom.
Odličan recept iz turske kuhinje, ne treba da ga propustite.
Malo je teži za pripremu, ali rezultat vredi.
Pribajte!