Bonapeti.rs»Recepti»Jela sa mesom»Teletina»Ćevap»Hjunkar begendi (Hünkar Beğendi)

Hjunkar begendi (Hünkar Beğendi)

DianaDiana
Šegrt
26583
Hjunkar begendi (Hünkar Beğendi)2 / 2
Omiljeno
Skuvaj
Dodaj
Prijavi
Priprema
40 min.
Kuvanje
40 min.
Ukupno
80 min.
Porcije
4
"Iza ovog egzotičnog imena ćete naći krtu teletinu na podlozi od pirea od patlidžana - pravo kulinarsko remek-delo"

Potrebni sastojci

  • za 4 porcije
  • teleće meso - 500 g ili jagnjeće
  • luk - 2 glavice, crni
  • beli luk - 2 čena
  • šargarepa - 1 velika
  • paprike - 2 komada, crvene
  • paradajz - 2 - 3 komada
  • belo vino - 1/2 šolje
  • biber
  • kumin
  • so
  • ruzmarin
  • maslinovo ulje
  • za pire od patlidžana
  • patlidžan - 2 velika
  • maslac - 50 g
  • maslinovo ulje - 1 supena kašika
  • beli luk - 1 čen
  • brašno - 2 supene kašike
  • sveže mleko - 200 ml
  • parmezan - 2 supene kašike
* merne jedinice

Način pripreme

Ovo jelo se priprema sa jagnjetinom, ali ja volim da pravim sa teletinom.

Isecite meso na žilijen. Iseckajte sitno luk i beli luk, a šargarepu i paprike na kockice.

Ugrejte masnoću i u njoj dinstajte luk i beli luk dok ne omekšaju. Dodajte meso. Kuvajte dok ne promeni boju. Možda če biti potrebno da dodate vodu. Dodajte šargarepu i paprike. Pokrijte poklopcem i ostavite da se kuva dok tečnost ne ispari.

Sipajte vino i ostavite da alkohol ispari. Sipajte 1 1/2 šolje vode, poklopite jelo, smanjite jačinu vatre na pola i ostavite da se kuva dok se tečnost ne redukuje na pola. Začinite začinima i solju i ponovo pokrijte poklopcem i ostavite da se kuva.

Tečnost treba da ispari potpuno. Kad se to desi dodajte rendani pardajz. Kuvajte uz neprestnao mešanje dok tečnost ne ispari.

Pripremite pire, tako što ispečeite, oljuštite i ocedite patlidžan iz vode. Pasirajte dok ne dobijete pire. Izgnječite čen belog luka.

Ugrejte maslac i maslinovo ulje. Stavite beli luk u njega i malo propržite, samo da se masnoća aromatizuje. Dodajte brašno, a posle i pire od patlidžana. Kad se proprži sipajte mleko i ostavite sos da se zgusne. Mešajte neprestano.

Skinite sa vatre i začinite solju i parmezanom. Mešajte dok smesa ne postane homogena.

U odgovarajući tanjir stavite deo pire, a preko meso sa paradajz sosom.

Odličan recept iz turske kuhinje, ne treba da ga propustite.

Malo je teži za pripremu, ali rezultat vredi.

Pribajte!

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

5
51
40
30
20
10
Oceni: