Bonapeti.rs»Recepti»Jela sa mesom»Piletina»Turski kebab na pireu od patlidžana (Hunkar Begendi)

Turski kebab na pireu od patlidžana (Hunkar Begendi)

ažurirano:
Nina Ivanova IvanovaNina Ivanova Ivanova
Šef kuhinje
5221392k
Turski kebab na pireu od patlidžana (Hunkar Begendi)
Fotografije: Nina Ivanova Ivanova
1 / 3
Omiljeno
Skuvaj
Dodaj
Prijavi
Priprema
60 min.
Kuvanje
60 min.
Ukupno
120 min.
Porcije
4
"Ako treba da opišemo ovaj unikatni predlog iz Turske kuhinje samo jednom rečju, ona će sigurno biti - lele."

Potrebni sastojci

  • pileći file - 600 g
  • luk - 1 velika glavica
  • paprike - 1 komad, zelena + 1 komad, crvena
  • šargarepe - 1 komad
  • paradajz - 1 komada
  • paradajz pire - 1 supena kašika
  • aleva paprika - 1 kašičica
  • crni biber - 1/2 kašičice
  • ulje - 3 supene kašike
  • so
  • fza sos]
  • patlidžan - 600 - 700 g
  • maslac - 1 supena kašika, kravlji
  • brašno - 2 supene kašike
  • mleko - 600 ml, sveže
  • topljeni sir - 150 g
  • crni biber - 1/2 kašičice
  • so
* merne jedinice

Način pripreme

Prethodno ispecite patlidžan u rerni. Ogulite ga i ostavite da se ocedi. Pasirajte u blenderu.

Očistite ostalo povrće i iseckajte ga na sitne kockice. Paradajz ogulite i takođe iseckajte na kockice. Možete po želji da koristite i konzervu paradajza oguljenog i naseckanog na kockice.

Naseckajte pileće meso na sitne kockice. Zagrejte ulje i u nelepljivom dubokom tiganju na umerenoj temepraturi na ringli. Sipajte naseckani luk, šargarepe i paprike i pržite otprilike 5 minuta ili dok ne omeknu. Dodajte kockice pilećeg mesa.

Pržite i periodično mešajte dok meso ne pobeli otpilike 10 minuta. Dodajte paradajz pire, alevu papriku, crni biber i so po ukusu. Dobro izmešajte i kuvajte još otprilike 5 minuta.

Dodajte paradajz u kockicama, izmešajte, stavite poklopac i smanjite vatru. Ostavite jelo da se kuva dok ne bude gotovo, otprilike 20 minuta. U međuvremenu zagrejte maslac za sos u odgovarajućoj dubokoj posudi na ringli. Sipajte brašno i propržite ga dobro mešajući žicom za mućenje da se ne pretvori u grudvice.

U tankom mlazu dodajte sveže mleko uz neprestano mešanje. Začinite Bešamel sos solju i crnim biberom. Dodajte pier od patlidžana i topljeni sir i ponovo dobro izmešajte. Kuvajte otprilike 5 minuta ili dok se topljeni sir ne istopi.

Servirajte kebab, tako što u doboki tanjir sipate umak od patlidžana i odozgo stavite pileće meso.

Turski kebab na pireu od patlidžana (Hunkar Begendi) je veoma ukusan.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

4
50
41
30
20
10
Oceni: