Bonapeti.rs»Recepti»Jela sa Mesom»Piletina»Turski kebab na pireu od patlidžana (Hunkar Begendi)

Turski kebab na pireu od patlidžana (Hunkar Begendi)

Nina Ivanova IvanovaNina Ivanova Ivanova
Šef kuhinje
5141132k143
Turski kebab na pireu od patlidžana (Hunkar Begendi)
Fotografije: Nina Ivanova Ivanova
1 / 3
05/08/2022
Omiljeno
Skuvaj
Dodaj
Prijavi
Priprema
60 min.
Kuvanje
60 min.
Ukupno
120 min.
Porcije
4
"Ako treba da opišemo ovaj unikatni predlog iz Turske kuhinje samo jednom rečju, ona će sigurno biti - lele"

Potrebni sastojci

  • pileći file - 600 g
  • luk - 1 velika glavica
  • paprike - 1 komad, zelena + 1 komad, crvena
  • šargarepe - 1 komad
  • paradajz - 1 komada
  • paradajz pire - 1 supena kašika
  • aleva paprika - 1 kašičica
  • crni biber - 1/2 kašičice
  • ulje - 3 supene kašike
  • so
  • fza sos]
  • patlidžan - 600 - 700 g
  • maslac - 1 supena kašika, kravlji
  • brašno - 2 supene kašike
  • mleko - 600 ml, sveže
  • topljeni sir - 150 g
  • crni biber - 1/2 kašičice
  • so
* merne jedinice

Način pripreme

Prethodno ispecite patlidžan u rerni. Ogulite ga i ostavite da se ocedi. Pasirajte u blenderu.

Očistite ostalo povrće i iseckajte ga na sitne kockice. Paradajz ogulite i takođe iseckajte na kockice. Možete po želji da koristite i konzervu paradajza oguljenog i naseckanog na kockice.

Naseckajte pileće meso na sitne kockice. Zagrejte ulje i u nelepljivom dubokom tiganju na umerenoj temepraturi na ringli. Sipajte naseckani luk, šargarepe i paprike i pržite otprilike 5 minuta ili dok ne omeknu. Dodajte kockice pilećeg mesa.

Pržite i periodično mešajte dok meso ne pobeli otpilike 10 minuta. Dodajte paradajz pire, alevu papriku, crni biber i so po ukusu. Dobro izmešajte i kuvajte još otprilike 5 minuta.

Dodajte paradajz u kockicama, izmešajte, stavite poklopac i smanjite vatru. Ostavite jelo da se kuva dok ne bude gotovo, otprilike 20 minuta. U međuvremenu zagrejte maslac za sos u odgovarajućoj dubokoj posudi na ringli. Sipajte brašno i propržite ga dobro mešajući žicom za mućenje da se ne pretvori u grudvice.

U tankom mlazu dodajte sveže mleko uz neprestano mešanje. Začinite Bešamel sos solju i crnim biberom. Dodajte pier od patlidžana i topljeni sir i ponovo dobro izmešajte. Kuvajte otprilike 5 minuta ili dok se topljeni sir ne istopi.

Servirajte kebab, tako što u doboki tanjir sipate umak od patlidžana i odozgo stavite pileće meso.

Turski kebab na pireu od patlidžana (Hunkar Begendi) je veoma ukusan.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

4
50
41
30
20
10
Oceni: