Način pripreme
Prethodno ispecite patlidžan u rerni. Ogulite ga i ostavite da se ocedi. Pasirajte u blenderu.
Očistite ostalo povrće i iseckajte ga na sitne kockice. Paradajz ogulite i takođe iseckajte na kockice. Možete po želji da koristite i konzervu paradajza oguljenog i naseckanog na kockice.
Naseckajte pileće meso na sitne kockice. Zagrejte ulje i u nelepljivom dubokom tiganju na umerenoj temepraturi na ringli. Sipajte naseckani luk, šargarepe i paprike i pržite otprilike 5 minuta ili dok ne omeknu. Dodajte kockice pilećeg mesa.
Pržite i periodično mešajte dok meso ne pobeli otpilike 10 minuta. Dodajte paradajz pire, alevu papriku, crni biber i so po ukusu. Dobro izmešajte i kuvajte još otprilike 5 minuta.
Dodajte paradajz u kockicama, izmešajte, stavite poklopac i smanjite vatru. Ostavite jelo da se kuva dok ne bude gotovo, otprilike 20 minuta. U međuvremenu zagrejte maslac za sos u odgovarajućoj dubokoj posudi na ringli. Sipajte brašno i propržite ga dobro mešajući žicom za mućenje da se ne pretvori u grudvice.
U tankom mlazu dodajte sveže mleko uz neprestano mešanje. Začinite Bešamel sos solju i crnim biberom. Dodajte pier od patlidžana i topljeni sir i ponovo dobro izmešajte. Kuvajte otprilike 5 minuta ili dok se topljeni sir ne istopi.
Servirajte kebab, tako što u doboki tanjir sipate umak od patlidžana i odozgo stavite pileće meso.
Turski kebab na pireu od patlidžana (Hunkar Begendi) je veoma ukusan.