Način pripreme
Priprema za našu sarmicu od iznutrica počinje kuvanjem jagnjećih iznutrica. Operu se temeljno i prelivaju hladnom vodom.
Stavljaju se na umerenu vatru i kuvaju minimum jedan sat. Čim sastojci omekšaju (ocedite bujon, preocedite i idzvojte) isecite ih na male parčiće.
Mladi luk se očisti, opere i iseče na sitno. U zagrejanom maslinovom ulju se dinsta pet minuta. Dodaje se pirinač i meša se često. Nakon minut dodajte se i bulgur.
Dodaju se na sitno isečene jagnjeće iznutrice i sve se začinjava nanom i solju po ukusu. Ponovo se meša.
Red je da se svi sastojci za sarmicu sa bulgurom prebace u posusu za pečenje. Doliva se 400-450 ml jagnjećeg bujona i stavlja se da se peče u rerni. Ako nemate dovoljno bujona dodajte toplu vodu.
Sarmica sa pirinčem i bulgurom se peče u jakoj rerni oko sat ili dok pirinač ne upije tečnost.
Ukusno i korisno.