Način pripreme
Za ćuftice iseckajte luk i beli luk i dinstajte u maslinovom ulju 4 minuta na umerenoj vatri. Sipajte prezle i belo vino i mešajte intenzovno 1-2 minuta dok ne dobijete pastu.
Sipajte pastu u posudu i pomešajte sa mlevenim mesom, kuminom, biberom i solju. Zamesite dobro i napravite 14 ćuftica, mokrim rukama da bi vam bilo lakše. Klasični oblik, da bi vaše jelo bilo autentično, je da ćuftice budu duguljaste, sa zaoštrenim ivicama, da liči na limu.
Uvaljajte ćuftice u brašno, da ne bude u slojevima i poređajte u namazan pleh. Pecite na 200 stepeni dok ne dobiju lepu boju.
Za to vreme pripremtie sos, ugrejte maslinovo ulje i paradajz pire. Čim provri sipajte koncetrat paradajza, belo vino, so i začine. Kuvajte 5 minuta na jakoj vatri i sipajte vodu. Smanjite vatru da bude umerena i kuvajte još 25 minuta ispod poklopca.
Pirinač potopite u hladnu vodu 20 minuta. Operite dobro dkrob i skuvajte al dente. Odnost pirinač:tečnost je u zavisnosti od vrste koju koristite, obično je 1:2.5 (ili 3). Gotov pirinač pomešajte sa malo paradajz sosa, kad bude gotov. Posolite i začinite po ukusu.
Gotove ćufte prelijte sosom i ostavite da odstoje nekoliko minuta.
Servirajte grčke ćuftice tako što u svaku porciju stavite po jednu-dve lopte pirinča i pospite sveže iseckanim peršunom.
Prijatno!