Bonapeti.rs»Recepti»Pecivo»Kiflice»Originalne kiflice sa makom po receptu iz 1966 godine

Originalne kiflice sa makom po receptu iz 1966 godine

marcheva14marcheva14
Šef kuhinje
1k2133k202
Originalne kiflice sa makom po receptu iz 1966 godine
Fotografije: marcheva14
8 / 9
26/06/2019
Omiljeno
Skuvaj
Dodaj
Prijavi
Priprema
140 min.
Kuvanje
15 min.
Ukupno
155 min.
Porcije
10
"Nekada su samo postojale jedne kifle koje smo zvali kifle i bile su neverovatno ukusne! Evo njihovg tajnog recepta"

Potrebni sastojci

  • brašno - 700 g
  • šećer - 125 g, kristal
  • ulje - 106 ml
  • jaja - 3 - 4 komada
  • kvasac - 23 g, svež ili 1 kesica suv
  • so - 1 prstohvat
  • sveže mleko - 200 ml, mlako
  • mak - za posipanje
* merne jedinice

Način pripreme

Radi se mikserom ili se mesi testo za uskršnji kolač na klasičan način. Pripremamo dva avna pleha, dobro namazana. Rerna 180-200 stepeni.

U posudu miksera sipamo prosejano brašno, šećer i suv kvasacm ne aktiviramo ga prethodno. Mutimo. Dodajemo jedno po jedno jaje, nakon svakog mešamo, dodajemo mlako sveže mleko. Prstohvat soli.

Mutimo na niskoj brzini mikera dok se sastojci ne pomešaju i dok se ne stvori lepa lopta od testa. Pažljivo, kašiku po kašikum počinjemo da dodajemo masnoću, sačekamo datesto upije dobro svaku kašiku. Mutimo dok ne potrošimo masnoću i dok testo ne počne da se odvaja od ivica posude.

Vadimo iz posude miksera i stavljamo u malo namazanu duboku posudu, uvijamo folijom i ostavljamo da nadođe oko 70/80 minuta. Dobro nadošlo testo sipamo na namazanu radnu površinu i delimo na ivice/fitilje, nama

emo ih malo rukama.

Fitilje oblikujemo izmerene loptice i ostavljamo da nadođu još 15 minuta na papiru za pečenje. Nakon toga na namazanoj radnoj površini oblikujemo kiflice i poređamo u namazan pleh, na razmaku jednu od druge oko 3 cm, pošto prilikom nadolaženja pomovo mogu da se zalepe jedna za drugu.

Nadolaze još 30/40 minuta. Namažemo jajetom i ponovo ostavljamo da nadođu još 15 minuta, a nakon toga ponovo namažemo jajetom i posipamo obilno semenom maka. Pečemo na 180-200 stepeni najviše oko 15 minuta. Ostavljamo potpuno da se ohlade.

Koristila sam 3 jajeta zato što su moja bila velika. Prvo nadolaženje mi je oduzelo tačno 1 sat. Radila sam sa elektičnom vagom i svaka kiflica je oko 130 g testa. Ovaj predivan recept je iz 1960 godine i autentičan je za pravljenje pravih kiflica sa makom, iz vremena naših majki i baka.

Možete raditi ručnim mikserom sa debljim žicama za testo. Ako koristite sveži kvasac prethodno treba da ga aktivirate sa malo mlakog mlekka, 1 kašičicom šećera i malo brašna. Dodajte druge sastojke i mesite ručno, dodajte masnoću, kao kad pravite uskršnji kolač.

Potpuno pratite vreme navedeno u receptu za nadolaženje kiflica, možda je to tajna mekanih i vazdušastih kiflica. Predivan recept od pre mnogo godina sa pravim ukusom kifle od maka.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

5
51
40
30
20
10
Oceni: