Brioš prsten

Катарина КнежевићКатарина КнежевићPočetnik
03/07/2019
"Ako vam servira brioš-prsten, da znate da su njene namere prema vama zaista ozbiljne "
Priprema25 min.
Kuvanje35 min.
Ukupno60 min.
Porcije10
Skuvao je+1 poen
Budi prvi koji je skuvao
  • Ukupno pregledano26
  • Pregledi tokom meseca1
  • Pregledi tokom sedmice0
  • Rejting4 od 5

Potrebni sastojci

  • brašno - 500 g + za mešnju
  • kvasac - 10 g, suv
  • sveže mleko - 200 ml
  • jaja - 2 komada, na sobnoj temepraturi
  • šećer - 110 g
  • rum - 2 supene kašike
  • kore od pomorandže - od 1/2
  • vanila - 1 kesica
  • maslac - 100 g, rastopljen
  • za posipanje
  • šećer - oko 40 g
  • mastika - 2 supene kašike ili uzo
* merne jedinice

Način pripreme

1. Prosejte brašno u posudu i pomešajte sa suvim kvascem. Napravite rupu/udubljenje u sredini.

2. Umutite jaja sa šećerom i vanilom. Pre toga odvojite malo žumanca za premazivanje na kraju.

3. Sipajte smesu od jaja u udubljenje, mleko - malo ugrejano, rum, kore od pomorandže i polovinu maslaca.

4. Zamesite meko testo, dodajte još malo brašna i maslac dok ga ne potrošite, dok testo ne prestane da se lepi po rukama. Mesite na brašnom posutoj radnoj površini.

5. Vratite testo u posudu i ostavite na toplom da se udvostruči oko 1-2 sata na toplom, pokriveno čistom krpom.

6. Pokrijte pleh prečnika 28-30 cm papirom za pečenje. U sredinu stavite namazanu vatrostalnu činiju - oko 8-10 cm prečnik. Oblikujte prsten od testa (možete uviti dva fitilja od njega) i rasporedite u pleh. Ponovo ostavite na toplom da nadođe i da se udvostruli.

7. Namažite ponovo nadošli brioš odvojenim žumancem, pomešanim sa malo vode i ulja. Obilno pospite šećerom, pomešanim sa aromatičnim uzom ili mastikom.

8. Pecite na 180 stepeni u prethodno ugrejanoj rerni dok ne dobije zlatnu boju - 30-35 minuta.

Ostavite kolač da se ohladi potpuno na rešetku, pre nego što ga isečete i servirate.

Neka vam je slatko!

Rejting

5 0
4 1
3 0
2 0
1 0
Oceni:

Komentari

Pošalji

Budi prvi, koji će postaviti komentar