Karfiol sa kozijim sirom i bešamelom

Mariola PantelicMariola PantelicDžedaj77003
07/07/2019
"Niste se još zaljubili u karfiol, jer niste još probali ovu varijantu sa kozijim sirom i bešamelom "
Priprema15 min.
Kuvanje40 min.
Ukupno55 min.
Porcije4
Skuvao je+1 poen
Budi prvi koji je skuvao
  • Ukupno pregledano195
  • Pregledi tokom meseca29
  • Pregledi tokom sedmice1
  • Rejting5 od 5

Potrebni sastojci

  • karfiol - 1 glavica (1 kg)
  • koziji sir - 200 g
  • sveže mleko - 600 ml
  • brašno - 50 g
  • maslac - 40 g
  • maslinovo ulje - 1 kašika
  • so - 1 kašičica ili po ukusu
  • beli biber - 2 prstohvata
  • muskatni oraščić - 2 prstohvata
* merne jedinice

Način pripreme

1. Rasčlanite na ružice karfiol, operite i stavite u uređaj za kuvanje na pari i ukuvajte ga 18-20 minuta. Ako nemate sličan uređaj, skuvajte ga u blago posoljenoj vodi 10-15 minuta i nakon toga dobro ocedite.

2. Pripremite bešamel sos, zagrevajući maslac sa kašikom maslinovog ulja na umerenoj vatri. Sipajte brašno odjednom i mešajte 1-2 minuta ili dok prijatno ne zamiriše i blago počne da tamni. Tada sipajte u tankom mlazu mleko uz neprestano mešanje žičanom mutilicom, da se ne stvore grudvice.

3. Mešajte dok se sos ne zgusne i začinite muskatnim oraščićem, belim biberom i solju.

Čim je gotov, namrvite unutra koziji sir i mutite još kratko dok se ne istopi i ne dobije se gladak i nežan sos.

4. Poređajte ružice karfiola u posudu za pečenje i prelijte sosom.

Zapecite u rerni zagrejanoj na 200 stepeni 10 minuta.

Prijatno!

Rejting

5 1
4 0
3 0
2 0
1 0
Oceni:

Komentari

Pošalji

Budi prvi, koji će postaviti komentar