Način pripreme
1. Rasčlanite na ružice karfiol, operite i stavite u uređaj za kuvanje na pari i ukuvajte ga 18-20 minuta. Ako nemate sličan uređaj, skuvajte ga u blago posoljenoj vodi 10-15 minuta i nakon toga dobro ocedite.
2. Pripremite bešamel sos, zagrevajući maslac sa kašikom maslinovog ulja na umerenoj vatri. Sipajte brašno odjednom i mešajte 1-2 minuta ili dok prijatno ne zamiriše i blago počne da tamni. Tada sipajte u tankom mlazu mleko uz neprestano mešanje žičanom mutilicom, da se ne stvore grudvice.
3. Mešajte dok se sos ne zgusne i začinite muskatnim oraščićem, belim biberom i solju.
Čim je gotov, namrvite unutra koziji sir i mutite još kratko dok se ne istopi i ne dobije se gladak i nežan sos.
4. Poređajte ružice karfiola u posudu za pečenje i prelijte sosom.
Zapecite u rerni zagrejanoj na 200 stepeni 10 minuta.
Prijatno!