Bonapeti.rs»Recepti»Jela od Povrća»Zapečena Jela»Karfiol sa kozijim sirom i bešamelom

Karfiol sa kozijim sirom i bešamelom

Yordanka KovachevaYordanka Kovacheva
Autor
3k77916k946
Karfiol sa kozijim sirom i bešamelom
Fotografije: Yordanka Kovacheva
2 / 5
07/07/2019
Omiljeno
Skuvaj
Dodaj
Prijavi
Priprema
15 min.
Kuvanje
40 min.
Ukupno
55 min.
Porcije
4
"Niste se još zaljubili u karfiol, jer niste još probali ovu varijantu sa kozijim sirom i bešamelom"

Potrebni sastojci

  • karfiol - 1 glavica (1 kg)
  • koziji sir - 200 g
  • sveže mleko - 600 ml
  • brašno - 50 g
  • maslac - 40 g
  • maslinovo ulje - 1 kašika
  • so - 1 kašičica ili po ukusu
  • beli biber - 2 prstohvata
  • muskatni oraščić - 2 prstohvata
* merne jedinice

Način pripreme

1. Rasčlanite na ružice karfiol, operite i stavite u uređaj za kuvanje na pari i ukuvajte ga 18-20 minuta. Ako nemate sličan uređaj, skuvajte ga u blago posoljenoj vodi 10-15 minuta i nakon toga dobro ocedite.

2. Pripremite bešamel sos, zagrevajući maslac sa kašikom maslinovog ulja na umerenoj vatri. Sipajte brašno odjednom i mešajte 1-2 minuta ili dok prijatno ne zamiriše i blago počne da tamni. Tada sipajte u tankom mlazu mleko uz neprestano mešanje žičanom mutilicom, da se ne stvore grudvice.

3. Mešajte dok se sos ne zgusne i začinite muskatnim oraščićem, belim biberom i solju.

Čim je gotov, namrvite unutra koziji sir i mutite još kratko dok se ne istopi i ne dobije se gladak i nežan sos.

4. Poređajte ružice karfiola u posudu za pečenje i prelijte sosom.

Zapecite u rerni zagrejanoj na 200 stepeni 10 minuta.

Prijatno!

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

5
51
40
30
20
10
Oceni: