Način pripreme
1. Kvasac rastvorite u 150 ml mleka sa jednom kašikom šećera. Ostavljamo 7-8 minuta da nadođe.
2. Jaja umutimo sa šećerom, prstohvatom soli i preostalim mlekom. U njih sipamo maslac - rastopljen, ali ne vreo. Sipamo i nadošao kvasac.
3. Prosejemo brašno i mešamo/zamesimo sve mikserom nastavcima za testo, pošto je teško da se radi sa tako lepljivim testom. Mešenje uređajem traje 5-8 minuta.
4. Testo za brioš u posudi pokrivamo krpom i ostavljamo da nadođe u toploj sobi 1 sat, nakon toga ponovo premesimo 1-2 minuta i razvučemo u okrugao pleh prečnika 28 cm i obložen papirom za pečenje. Kažiprstom pravimo mala udubljenja i ponovo ostavljamo da lepo nadođe oko 1 sat i 20 minuta na toplom.
5. Ugrevamo rernu do 200 stepeni. Maslac i smeđi šećer stavljamo na tihu vatru koliko da se rastopi maslac, a braon šećer da postane kristalan.
6. Sa ovom šećernom smesom sa maslacem prelivamo obilno nadošao brioš. Pazimo da ne pravimo nagle pokrete i jako tresemo pleh, zato što je testo veoma osetljivo i palo bi. Stavljamo pažljivo u ugrejanu rernu da se peče 25-30 minuta dok ne dobije tamnozlatnu boju.
7. Gotov danski brioš vadimo iz pleha i ostavljamo da se ohladi na rešetku. Možemo jesti i mlak, kada je miris maslaca najjači.
Neverovatno nežan i mekan unutra, a spolja sa hrskavom koricom od maslaca i šećera.
Neka vam je slatko!