Način pripreme
Dva pravougaona kalupa dobro namazana sa svih strana 30/12 cm.
Rerna 180 stepeni sa ventilatorom.
Da bi vam bilo lakše radite mikserom.
Jaja, mleko i maslac su u frižideru.
U posudu miksera sipajte brašno, kvasac i sipajte so sa strane. Mutite mikserom na niskoj brzini. Dodajte jaja, mleko, mutite na niskoj brzini miksera dok ne dobijete grubo i lepljivo testo. Promenite žice sa onima za teško testo i mutite na prvom stepenu miksera 4 minuta. Pojačajte brzinu na 2 stepen i mesite još 3 minuta. (koristite tajmer za vreme). Neprestano mutite mikserom i dodajte šećer lagano. Mutite još 3 minuta.
Hladan maslac isecite na velike komade, oko 6 komada, stavite između dva papira i oklagijom mesite da dobijete ploču. Isecite jena komade i dodajte u gomilicama u testo, neprestno mutite na drugoj brzini miksera. Mesite još obavezno 20 minuta, nezavisno što se stvorila lopta od testa i što se odvaja od ivica posude. Proverite da li je testo dobro umešeno tako što otkinete lopticu, razvučete je tako, ne treba da se cepa i kroz njega treba da se vidi svetlost.
Izvadite testo iz posude i stavite u hladnu i neutralnom mašću namazanu posudu. Pokrijte folijom i ostavite da nadođe još 60 minuta na sobnoj temperaturi. 30-og minuta od nadolaženja se podiže spoljšnja strana, izvucite je na gore i poklopce, posudu okrenite za 180 stepeni i ponovo izvucite i poklopite, nakon toga na četvrt okreta takođe izvucite i poklopite, nakon toga isto i sa druge strane.
Okrennite i ostavite ponovo da nadođe preostalih 30 minuta. Ova metoda izvalčenja i poklapanja pomaže poravnanju temperature i njegovo učvršćivanje. Nakon 50 minuta otkrijte foliju i ostavite na jenu noć u frižideru.
Pripremite dva kalupa, dobro naprskana sprejem.
Izvadite testo iz frižidera, izmerite na vagi i podelite na komade - oko 80 g jedano. Rukama potoptie u brašno, komade testa učvrstite sa donje strane, ivice kao bošču, okrenite na ravnu radnu površinu/mermer i kružnim pokretima zgloba oblikujte glatku loptu. Poređajte u kalupe kao šahovsku tablu, između treba da ima razmak. U jedan kalup staje 6 lopti. Pokrijte folijjom i ostavite ponovo da nadođe 2 sata, dok potpuno ne popune kalup.
Ugrejte rernu na 180 stepeni sa ventilatorom. Lopte pažljivo namažite umućenim jajetom, zato što su izuzetno delikatne i fine, pospite perlicama šećera.
Pecite na 180 stepeni oko 25-30 minuta ili proverite čačkalicom za zube, stavljenom u sredinu brioša. Ako koristite kulinarski termometar unutrašnja temperatura treba da bude 88 stepeni.
Gotov Brioš izvadite, ostavite u kalupima da se ohladi 15 minuta, a nakon toga ga izvadite na rešetku da se potpuno ohladi.
--------------------------
Karakteristično za pripremiu Brioša (Brioche) je više jaja i veoma kvalitetan maslac, više od 82 posto mlečne masti. Dugo mešenje na višoj tempraturi, oko 30 minuta, pravi jaku, elastičnu i svilenu strukturu. Ovo je bogat francuski hleb, odgovarajuć za pripremu za vreme praznika kao što je Uskrs, odlikuje se mirisom maslaca, laganom i nežnom strukturom. Možete ga pripremiti i sladak, ali i pikantan. Ovaj recept je kao uskršnji kolač (milibrot).
Ni sa čim ne možete zameniti kvalitetni maslac, a ako zamenite onda to više nije Brioš.
Predlažem kao recept jednostavnu varijantu za pripremiu Brioša, postoje varijante za pravljenje od pravog lisnatog testa, oni su teži i potrebno je još više vremena za njihovu pripremu. Ova vrsta hleba ide uz sveže voće, takođe i uz različite vrste šunke, mus od pačije džigerice i dr.