Način pripreme
U posudu sipamo toplo sveže mleko, kesicu kvasca, malo šećera /od navedene količine/ i 2 supene kašike brašna. Dobro izmešamo i ostavljamo otprilike 10 minuta da kvasac počne da deluje.
Čim bude gotovo dodajemo jaja, šećer. Mutimo. Sledi istopljeni kravlji maslac i ulje. I na kraju postepeno dodajemo prosejano brašno, skrob i so.
Mesimo meko i u isto vreme elastično testo. Pokrivamo streč folijom i ostavljamo na sat vremena da udvostruči zapreminu.
Delimo gotovo testo na 14 jednakih lopti. Svaku loptu pritiskamo dlanom da bude kao mala pogača.
Umačemo u istopljeni kravlji maslac, a svaku drugu ćemo uvaljati i u susam. Naizmenično slažemo u tepsiju od 26 cm, naizmenično susam preklapajući na pola jednu na drugu.
Vazdušasti brioš pokivamo streč folijom i ostavljamo na 30 minuta da se odmori. Mažemo žumancem i svežim mlekom. Pečemo u zagrejanoj rerni na 180 stepeni otprilike 35 minuta, ali zavisi i od rerne.
Srećno i prijatno sa mojim vazdušastim briošom!