Način pripreme
1. Rastvorite kvasac, šećer i dve-tri kašike belog brašna u vodi - mlakoj.
Ovu retku kašu pokrijte čistom krpom i ostavite da nadođe 7-8 minuta.
2. Prosejte brašno u posudu i napravite udubljenje, u njega sipajte ulje i nadošao kvasac. Zamesite testo, postepeno dodajte so i brašno koliko je potrebno dok ne dobijete glatko i elastično testo. Stavite u posudu i ostavite da nadođe 1 sat pokriveno krpom.
3. Od nadošlog testa oblikujte okrugao hleb, napravite proreze nožem po površini, pospite brašnom i stavite u pleh prečnika oko 22-24 cm.
Ostavite hleb ponovo da nadoše dok se ne udvostruči.
4. Ugrejte rernu dok 200 stepeni, ostavite na rešetku i vatrostalnu čašu sa vodom. Stavite pleh sa hlebom sa speltom i pecite 15 minuta, nakon toga smanjite temperaturu na 180 stepeni i pecite još 15-20 minuta ili proverite čačkalicom za zube.
5. Gotov seoski hleb ostavite da se ohladi na rešetku i servirajte na trpezi sa omiljenim jelom.
Prijatno!