Seoski hleb sa kvascem

25/09/2017
"Topao seoski hleb sa kvascem i kriškom sira - šta čoveku više treba?"
Priprema100 min.
Kuvanje40 min.
Ukupno140 min.
Porcije4
Skuvao je+1 poen
Budi prvi koji je skuvao
  • Ukupno pregledano4 726
  • Pregledi tokom meseca122
  • Pregledi tokom sedmice39
  • Rejting5 od 5

Potrebni sastojci

  • brašno - oko 800 g
  • voda - topla 450 ml
  • kvasac - 2 kesice suvog ili 1 kockica svežeg
  • so - 1 supena kašika
  • šećer - 1 prstohvat
* merne jedinice

Način pripreme

Prosejemo brašno i sa delom brašna, delom vode, šećerom i kvascem pravimo kašu da se kvasac aktivira. Drugi deo vode i soli dodajete u brašno. Kad kvasac nadođe dodajete i nju i mesite glatko testo koje se ne lepi.

Namažite jednu posudu i jedan list streč folije i stavite testo u posudu, pokrijte ga folijom i ostavite da nadođe 1 sat ili dok se ne udvostruči.

Nakon toga ga premesite i stavite u namazan pleh. Oblikujte ga po želji u somun ili pogaču i ponovo ostavite da nadođe 30 minuta, pokriveno brašnom posutom krpom.

Za to vreme ugrejte rernu na 200 stepenu. Pre nego što stavite hleb, napravite nekoliko proreza oštrim nožem. Kad ga stavite da se peče na dno rerne stavite malu posudu sa vodom, da bi bilo blage prilikom pečenja.

Pečemo dok ne bude gotovo, ako niste sigurni kad je gotovo, proverite čačkalicom za zube.

Rejting

5 1
4 0
3 0
2 0
1 0
Oceni:

Komentari

Pošalji

Budi prvi, koji će postaviti komentar