Bonapeti.rs»Recepti»Hleb i testa»Sladak hleb»Slatki hleb sa limunom i semenom maka

Slatki hleb sa limunom i semenom maka

marcheva14marcheva14
Šef kuhinje
1k2353k
Slatki hleb sa limunom i semenom maka
Fotografije: marcheva14
1 / 2
Omiljeno
Skuvaj
Dodaj
Prijavi
Priprema
20 min.
Kuvanje
50 min.
Ukupno
70 min.
Porcije
10
"Odličan kolač sa jakim mirisom i ukusom limuna, semenom maka i lepom hrskavom koricom."

Potrebni sastojci

  • brašno - 200 g
  • prašak za pecivo - 1 kašičica
  • so - 1/4 kašičice
  • kora od limuna - 1 supena kašika, rendana
  • mak - 2 1/2 supene kašike
  • maslac - 170 g na sobnoj temperaturi
  • šećer - 150 g, kristal
  • jaja - 3 komada, L na sobnoj temperaturi
  • vanila - 1 kašičica, ekstrakt
  • sveže mleko - 60 ml
  • glazura
  • sok od limuna - 3 supene kašike
  • šećer - 50 g, kristal
* merne jedinice

Način pripreme

Rerna - 180 stepeni;

Kalup za kolač prečnika 23/13 cm, pravougaoni, nauljan i obložen papirom za pečenje.

Radi se mikserom.

U posudi pomešamo brašno, prašak za pecivo, so, rendanu koru limuna i seme maka.

U posudi miksera umutimo masalc 1-2 minuta. Dodajemo šećer dok se potpuno ne pomešaju i mutimo oko 3 minuta. Dodajemo jedno po jedno jaje, nakon svakog mutimo, dodajemo vanilu. Na niskoj brzini miksera dodajemo brašno, pomešano sa drugim sastojcima iz tri puta, a sveže mleko iz dva puta, zavšravamo brašnom. Sve dobro promešamo dok ih potpuno ne sjedinimo.

Testo sipamo u kalup za kolač, poravnamo spatulom.

Pečemo na 180 stepeni oko 50-60 minuta dok ne dobije zlatnobraon boju ili proveravamo čačaklicom za zube, treba da izađe suva.

Glazura: U kaseroli pomešamo sok od limuna i šećer i ugrevamo na umerenoj vatri dok se šećer ne rastopi.

Hleb vadimo iz rerne i nakon 5-6 minuta, dok je još topao uz pomoć četke namažemo smesu sa limunom, obilno, a na kraju sipamo celu količinu. Ostavljamo na rešetku dok se potpuno ne ohladi u kalupu.

Ovaj hleb od limuna je lepo da odstoji jednu noć da bi testo upilo glazuru i da se mirisi pomešaju.

Izvor: JOYOFBAKING

Napomena: Ovaj kolač sa glazurom od limuna i lepim mirisom citruza koji ulazi u hleb i čini da bude vlažan duže vremena. Ovaj Lemon Poppy Seed Bread je kao torta sa dobrim slatkim ukusom maslaca, odličnom glazurom od limuna i limun ima spopobnost da izvadi najbolje iz peciva.

Upravo sok od limuna daje izuzetno prijatan ukusa, a druga dodatna stvar je seme maka, koje prelepo izgleda u hlebu. Ako nekog nerviraju hrskave smenke, može ih prethodno natopiti na oko 30 minuta u toplo sveže mleko, posle se ocedi i dodaje u testo.

U Enciklopediji kuvara Toma Stobbarta njihov ukus se opisuje kao prijatno, ukusno nešto kao susam, ali možda lepše.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

5
51
40
30
20
10
Oceni: