Način pripreme
Rerna - 180 stepeni;
Kalup za kolač prečnika 23/13 cm, pravougaoni, nauljan i obložen papirom za pečenje.
Radi se mikserom.
U posudi pomešamo brašno, prašak za pecivo, so, rendanu koru limuna i seme maka.
U posudi miksera umutimo masalc 1-2 minuta. Dodajemo šećer dok se potpuno ne pomešaju i mutimo oko 3 minuta. Dodajemo jedno po jedno jaje, nakon svakog mutimo, dodajemo vanilu. Na niskoj brzini miksera dodajemo brašno, pomešano sa drugim sastojcima iz tri puta, a sveže mleko iz dva puta, zavšravamo brašnom. Sve dobro promešamo dok ih potpuno ne sjedinimo.
Testo sipamo u kalup za kolač, poravnamo spatulom.
Pečemo na 180 stepeni oko 50-60 minuta dok ne dobije zlatnobraon boju ili proveravamo čačaklicom za zube, treba da izađe suva.
Glazura: U kaseroli pomešamo sok od limuna i šećer i ugrevamo na umerenoj vatri dok se šećer ne rastopi.
Hleb vadimo iz rerne i nakon 5-6 minuta, dok je još topao uz pomoć četke namažemo smesu sa limunom, obilno, a na kraju sipamo celu količinu. Ostavljamo na rešetku dok se potpuno ne ohladi u kalupu.
Ovaj hleb od limuna je lepo da odstoji jednu noć da bi testo upilo glazuru i da se mirisi pomešaju.
Izvor: JOYOFBAKING
Napomena: Ovaj kolač sa glazurom od limuna i lepim mirisom citruza koji ulazi u hleb i čini da bude vlažan duže vremena. Ovaj Lemon Poppy Seed Bread je kao torta sa dobrim slatkim ukusom maslaca, odličnom glazurom od limuna i limun ima spopobnost da izvadi najbolje iz peciva.
Upravo sok od limuna daje izuzetno prijatan ukusa, a druga dodatna stvar je seme maka, koje prelepo izgleda u hlebu. Ako nekog nerviraju hrskave smenke, može ih prethodno natopiti na oko 30 minuta u toplo sveže mleko, posle se ocedi i dodaje u testo.
U Enciklopediji kuvara Toma Stobbarta njihov ukus se opisuje kao prijatno, ukusno nešto kao susam, ali možda lepše.