Način pripreme
Oprane tikvice oljuštimo od kore i izrendamo u pleh. Posipamo solju i ostavljamo 20 minuta u plehu, malo naklonjenom da se ocedi voda. U posudi umutimo jaja sa malo soli i bibera.
Dodajemo renadni kravlji sir, isečenu mirođiju, 3 supene kašike maslinovog ulja i brašno. Na kraju ocedimo tikvice rukom i dodajemo u posudu, zajedno sa izgnječenim čenovima belog luka. U plehu prečnika 26 cm, obloženim papriom za pečenje i namazanim masnoćom, sipamo kašikom od smese i poravnamo odozgo.
Pečemo na 200 stepeni u ugrejanoj rerni 10-15 minuta dok se ne stegne i izvadimo pleh. Četkom premažemo sa 2-3 supene kašike maslinovog ulja i ukrašavamo po ivicama krugovima paradajza, zelenom paprikom, polumesecima crvenog luka i origanom.
Posipamo picu rendanim kačkavaljem, može i mocarelom, ako imate i pečemo još 10-15 minuta. Vadimo na rešetku da se ohladi i kad se stegne sečemo i serviramo.
Ako sečemo dok je topla, kora je meka, zato se malo čeka. Odličan recepz Mitke Ugrinove sa bloga Lepa žena! Ako zamenite belo brašno sa brašnom bez glutena, imaćete zdraviju picu.