Pravi seoski Marudnici (Rodopske palačinke)

17/07/2019
"Da biste probali ukusne marundike postoje dve varijante - da odete na selo ili da ih pripremite po ovom receptu "
Priprema15 min.
Kuvanje30 min.
Ukupno45 min.
Porcije8
Skuvao je+1 poen
Budi prvi koji je skuvao
  • Ukupno pregledano386
  • Pregledi tokom meseca0
  • Pregledi tokom sedmice0
  • Rejting5 od 5

Potrebni sastojci

  • kiselo mleko - 500 g sa 2 % mlečne masti, ne više
  • jaja - 2 komada
  • šećer - 1 kašičica
  • so - 1 kašičica
  • soda bikarbona - 1 kašičica
  • brašno - 500 g
  • maslac - 125 g, za premazivanje
* merne jedinice

Način pripreme

U posudi pomešamo kiselo mleko sa šećerom i sodom, promešamo i ostavljamo da nadođe.

Za to vreme posebno umutimo jaja viljuškom dobro. Nakon što mleko nadođe dodajemo jaja i promešamo.

Prosejemo brašno i dodajemo so, promešamo i dodajemo u mlečnu smesu u etapama, mešajte samo u jednom pravcu, polako i pažljivo da se ne stvore grudvice u smesu.

Za pečenje marudnika će vam biti potreban sač, može i teflonski tiganj, ali najbolje na saču.

Ugrejte sač na visokoj tempraturi na vatri. Nakon što se ugreje, smanjite ringlu na nisku temperaturu (na primer, ako ste ugrejali na 4 stepenu, smanjite na prvi).

Namažite sač maslacem i kutlačom sipajte od smese u sredinu i uz pomoć mokre kašike rasporedite smesu, ne više od prečnika tacne. Nakon što ispečete sa jedne strane, okrenite marudnik i pecite sa druge strane.

Gotove debele palačinke poređajte u šerpu sa poklopcem i namažite obilno maslacem (nemojte štedeti maslac, on čini marudnike ukusnijim) i ostavite da se popari.

Budu mekane, vazdušaste i veoma aromatične debele palačinke, koje se zovu Rodopski marudnici.

Jedite sa nadevom po ukusu.

Rejting

5 1
4 0
3 0
2 0
1 0
Oceni:

Komentari

Pošalji

Budi prvi, koji će postaviti komentar