Način pripreme
Ime saganaki dolazi od imena posude u kojem se priprema jelo - duboki tiganj sta dve drške, nešto slično našem sahanu.
Ljušture školjki pažljivo očistimo žicom, operemo i prebacujemo u duboku posudu bez vode.
Poklopimo i nakon desetak minuta od uključivanja ringle su gotove - kad se sve školjke otvore. Ako ima onih koje se nisu otvorile, bacamo ih.
Za to vreme u posudi sa maslinovim uljem propržimo luk i sitno iseckane ljute paprike.
Dodajte oljušten paradajz, isečen na kockice i ostavite na vatri da se krčka dok se sos ne zgusne.
Nakon što paradajz sos provri dodajte i školjke, origano i sitno iseckane čenove belog luka.
Prelijte uzom i kuvajte još 3-4 minuta, nakon toga skinite sa vatre i pospite mrvljenim ili rendanim sirom i sitno iseckanim peršunom.
Promešajte kašikom i jelo servirajte odmah, ukrašeno kriškama limuna i strukovima peršuna.
I naravno sa dobro ohlađenim uzom.
Pošto je sos veoma ukusan, poželjno je da se školjke saganaki serviraju sa dosta prepečenog hleba za umakanje, a ako niste servirali kašiku, ljuštura školjke može pomoći.
Prijatno i živeli!