Bonapeti.rs»Recepti»Morski plodovi»Pikantne školjke na grčki način (Školjke Saganaki)

Pikantne školjke na grčki način (Školjke Saganaki)

ZoriZori
Guru
8932865k
Pikantne školjke na grčki način (Školjke Saganaki)
Fotografije: Zori
1 / 9
Omiljeno
Skuvaj
Dodaj
Prijavi
Priprema
15 min.
Kuvanje
25 min.
Ukupno
40 min.
Porcije
2
"Magija grčke kuhinje i u vašem domu - pikantne školjke na grčki način Saganaki"

Potrebni sastojci

  • školjke - sa ljušturom
  • luk - 1 glavica
  • beli luk - 3 - 4 čena
  • paradajz - 500 g
  • ljute paprile - 1 komad, crvena + 1 zelena
  • peršun - 2 - 3 struka
  • origano - 2 - 3 struka (ili 2 prstohvata suvog)
  • ovčiji sir - 200 g beli iz salamure (feta, graviera, kaseri, halumi)
  • uzo - 20 ml
  • maslinovo ulje - 4 - 5 supenih kašika
  • limun - 1 komad
* merne jedinice

Način pripreme

Ime saganaki dolazi od imena posude u kojem se priprema jelo - duboki tiganj sta dve drške, nešto slično našem sahanu.

Ljušture školjki pažljivo očistimo žicom, operemo i prebacujemo u duboku posudu bez vode.

Poklopimo i nakon desetak minuta od uključivanja ringle su gotove - kad se sve školjke otvore. Ako ima onih koje se nisu otvorile, bacamo ih.

Za to vreme u posudi sa maslinovim uljem propržimo luk i sitno iseckane ljute paprike.

Dodajte oljušten paradajz, isečen na kockice i ostavite na vatri da se krčka dok se sos ne zgusne.

Nakon što paradajz sos provri dodajte i školjke, origano i sitno iseckane čenove belog luka.

Prelijte uzom i kuvajte još 3-4 minuta, nakon toga skinite sa vatre i pospite mrvljenim ili rendanim sirom i sitno iseckanim peršunom.

Promešajte kašikom i jelo servirajte odmah, ukrašeno kriškama limuna i strukovima peršuna.

I naravno sa dobro ohlađenim uzom.

Pošto je sos veoma ukusan, poželjno je da se školjke saganaki serviraju sa dosta prepečenog hleba za umakanje, a ako niste servirali kašiku, ljuštura školjke može pomoći.

Prijatno i živeli!

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

4
50
41
30
20
10
Oceni: