Način pripreme
U posudu stavljamo ulje i jedno jaje. Uz pomoć štapnog miksera lepo promešamo da upije ulje. (Na taj način imitiramo majonez, ali sama pita ne bude tako masna).
Dodajemo 3 jajeta i 6 kašika kiselog mleka, zajedno sa pomešanom sodom u njemu. Nakon što dobro promešamo dodajemo i mrvljeni sir.
Namažemo pleh uljem.
Kore koje sam ja koristima je bilo 5 u paketu, velike i okrugle, deblje, ali ne mnogo debele, dovoljno za veliki pleh.
Svaku koru namažemo uljem i rasporedimo smesu, gledamo da ne preteramo ili da ostavljamo mnogo praznog mesta. Kada uvijamo kore ne stežemo mnogo.
Nakon toga pripremamo smesu za preliv: u ono što nam je ostalo od smese dodajemo preostala dva jajeta i 2 velike supene kašike kiselog mleka. Prelivamo ravnomerno, pazimo da ne ostane suvo mesto.
Uključujemo rernu na 160 stepeni sa ventilatorom, a pitu ostavljamo negde na toplom mestu na 10 minuta. Pečemo oko 30 minuta. Spremu pitu uvijamo krpom i okrećemo na posudice.
Jedemo toplu sa čašom jogurta.