Način pripreme
Biramo mlade tikvice, relativno jednake dužine. Operemo ih dobro tekućom, hladnom vodom uz pomoć sunđera, odsečemo drške, ne ljuštimo ih nego isečemo po dužini na srendnje debele (3-4 mm) jednake kriške. Koristim V rende.
Isečemo na čistu pamučnu krpu i odozgo pokrivano drugom krpom. Ostavljamo na oko 30 minuta (može i više), da bi krpa upila višak vlage. Na taj način tikvice neće upiti mnogo masti i biće pečene brže na roštilju.
Nakon što se osuše na ovaj način, tikvice namažemo sa svih strana uljem uz pomoć četke i pečemo na dobro ugrejanom roštilju sa obe strane.
Odmah nakon što se ispeku prve tikvice i dok su jpš tople prebacujemo ih u posudu i posipamo solju, sveže samlevenim biberom, kuminom, čilijem, suvim ruzmarinom i sitno iseckanim mladim belim lukom, mirođijom, peršunom i mentom.
Sledeće tikvice poređamo preko prvih i ponovo posipamo istim začinima . Tako ređamo slojeve dok sve ne potrošimo.
Nakon toga poklopimo i stavljamo tikvice na hladno da se začine i ohlade.
Hladne tikvice možemo servirati kao glavno dijetetkso jelo, možemo po želji servirati sa niskomasnim kiselim mlekom. Druga varijanta je da ih serviramo na kriški hleba kao lagan i dijetetski sendvič, odgovarajući za letnje žege.
Prijatno!