Moj uspešan domaći sir

Mariola PantelicMariola PantelicDžedaj73913
10/08/2019
"Najukusnij je sir kada ga napravite sami, a evo i uspešnog recepta za njega "
Priprema10 min.
Kuvanje15 min.
Ukupno25 min.
Porcije6
Skuvao je+1 poen
Budi prvi koji je skuvao
  • Ukupno pregledano267
  • Pregledi tokom meseca27
  • Pregledi tokom sedmice7
  • Rejting4 od 5

Potrebni sastojci

  • mleko - 5 litara
  • kvasac za sir - 1 kašičica
  • kalcijum - 5 kapi
  • kiselo mleko - 5 kašika
  • so - 1 kašičica, po želji
  • Za čuvanje
  • voda - 1 šolja
  • so - a kašičica
  • limunska kiselina - 1 kašičica
* merne jedinice

Način pripreme

Stavljate mleko u veliku šerpu i stavljate na ringlu na srednju vatri da se skuva. Termometrom izmerite - treba da dosegne temperaturu od oko 38 stepeni, kada dostigne tu temperaturu sklanjate sa ringle.

U malu posudu stavljate kiselo mleko, kvasac za sir i kalcijum, mešate dobro i sipate smesu u šerpu i opet promešate.

Sipate smesu u gazu i ostavljate da odstoji tako oko dva sata da se ocedi voda. Posle stavljate sir u tanjir, sečete na četiri parčeta i solite ako želite.

Ako želite da domaći sir bude tvrd i da izdrži dosta vremena, napravite u jednoj kutiji smesu od šolje vode, soli i limunske kiseline i ostavljate sir unutra.

Tako se ovaj uspešan domaći sir sačuva duže vreme.

Rejting

5 0
4 1
3 0
2 0
1 0
Oceni:

Komentari

Pošalji

Budi prvi, koji će postaviti komentar