Način pripreme
Tempura je pohovanje pripremljeno sa ledeno hladnom vodim ili drugom tečnošću, koja se održava hladnom tokom celog procesa do kraja prženja da bi mogao da se osigura maksimalan konstrat prilikom kontakta između tople masnoče i ledene smese za pohovanje koja daje jednu finu i hrskavu koricu.
Neki kažu da se tempura priprema sa žumancem, drugi samo sa belancem, treći bez jaja uopšte. U nekim receptima se sreće čak i smesa za narastanje.
Evo je moja varijanta, sa odličnim patlidžanom.
Povrće isečemo na tanke krugove i stavljamo u obilnu količinu posoljene vode da se ocedi gorak sok - 30 minuta do 1 sat. Za to vreme ostavljamo u frižider sa 300 ml vode.
Krugove patlidžana operemo i poređamo na ubrus da se ocedi i osuši.
Za tempuru umutimo jaje lagano i pomešamo sa ledeno hladnom vodom, dodajemo brašno sa malo soli i sve promešamo da nema grudvica. Ovako priremljenu smesu za pohovanje stavljamo u veću posudu, punu leda se je održavamo hladnom.
Ulje ugrevamo u širokom tiganju do 180 stepei - temperatura ne treba da bude mnogo visoka, ali ne i mnogo niska.
Krugove potapamo u hladnu smesu za pohovanje i stavljamo u ulje samo kada je dostiglno potrebnu temperaturu. Stavljamo toliko koliko da plivaju u da se prže slobodno u masnoći, da ne dodiruju jedan drugog. Takođe je važno da se ne stavlja mnogo da temperatura ne oadne i da se efekat ne upropasti.
Kada smesa za pohovanje dobije zlatnu boju (ne treba da potamni mnogo) pohovani patlidžan vadimo na ubrus, ne stavljamo jedan na drugi da ostanu hrskavi.
Patlidžane tempura serviramo tople ili hladne sa sosom od belog luka.
Prijatno!