Način pripreme
Očišćenu i opranu bamju stavite na 4-5 minuta u vrelu posoljenu vodu. Izvadite i ocedite.
Dinstajte u ulju i malo vode 1 sitno iseckanu glavicu luka. Kad omekša, dodajte jednu rendanu šargarepu i 3-4 sitno iseckana čena belog luka.
Kad ostane na masti, dodajte 3 rendana paradajza, 1 supenu kašiku ljutenice (nisam imala paradajz pire) i 1 kašičicu aleve paprike.
Kad ispari, stavite bamju sipajte vodu malo iznad nje. Kuvajte ispod poklopca oko 20 minuta na 5 od 9 stepeni na ringli.
Začinite janiju solju, peršunom i sokom 1 limuna.
U malo hladne vode pomešajte 1 supenu kašiku brašna, sipajte, promešajte i nakon 5 minuta je gotovo.
Onima koji ne vole bamiju, ova janija od bamije će se sigurno dopasti! Živeli!