Musaka od tikvica sa bešamel sosom

Mariola PantelicMariola PantelicDžedaj69803
15/08/2019
"I za raskoš dodajte malo bešamel sosa - dobija se sjajan ukus "
Priprema40 min.
Kuvanje60 min.
Ukupno100 min.
Porcije4
Skuvao je+1 poen
Budi prvi koji je skuvao
  • Ukupno pregledano155
  • Pregledi tokom meseca21
  • Pregledi tokom sedmice7
  • Rejting4 od 5

Potrebni sastojci

* merne jedinice

Način pripreme

Operite povrće. Isecite luk na sitno, a paradajz oljuštite i isecite na kocke.

Pomoću ljuštilice za povrće ili rendea narendajte jednu (ili i deo druge) tikvicu na veoma tanke trake, a druge dve tikvice isecite na kocke.

Izmerite posudu u kojoj ćete peći musaku, da vidite da li će vam tanko isečene trake biti dovoljne za poklopac. Posolite trake i ostavite ih sa strane.

Zagrejte maslinovo ulje u tiganju na umerenoj temperaturi na ringli. Zapržite luk oko 2 minuta i dodajte mleveno meso. Pržite oko 10 minuta, dok ne promeni svoju boju, pri čemu pomoću špatule usitnjavate na sitne parčiće.

Dodajte kocke isečenih tikvica i paradajza. Začinite isečenim peršunom, biberom i solju. Sipajte bujon i ostavite jelo da se krčka, dok ne ostane samo na masnoći ili oko 15 minuta.

U međuvremenu spremite bešamel, tako što na umerenoj temperaturi ringle zagrejete maslac. Sipajte brašno i zapržite ga dok ne postane zlatasto. Počnite u tankom mlazu da sipate sveže mleko, dok mešate žičanom mutilicom neprestano, da se ne stvore grudvice.

Nakon oko 5 minuta, kad se sos zgusne, dodajte muskatni oraščić i sklonite sa ringle.

U odgovarajuću posudu za pečenje sipajte smesu sa tikvicama i mlevenim mesom. Sipajte i sos bešamel i dobro promešajte, da se pomešaju. Odozgo poređajte trake tikvice, blago ih preklapajući. Na kraju pospite narendanim kačkavaljem.

Zapecite musaku sa tikvicama u rerni zagrejanoj na 190 stepeni oko 20 minuta.

Recept za musaku od tikvica sa bešamel sosom je adaptiran sa buonafurcettaivana.blogspot.com

Rejting

5 0
4 1
3 0
2 0
1 0
Oceni:

Komentari

Pošalji

Budi prvi, koji će postaviti komentar