Način pripreme
Dobro operite i osušite zeca. Namažite ga solju i biberom i ostavite na kratko.
Za to vreme sitno isecite luk, slaninu, pečurke i iznutrice zeca.
Ugrejte ulje i prvo dinstajte luk i slaninu. Čim luk omekša dodajte iznutrice i pečurke. Pržite i njih 4-5 minuta.
Operite dobro pirinač i dodajte i njega. Mešajte dok pirinač ne postane providan.
Dodajte 1 šolju vode i začine. Ostavite na vatri još 5-6 minuta, mešajte preiodično dok pirinač ne upije tečnost.
Sa ovom smesom napunite zeca, nakon toga ušijte otvor pamučnim koncem.
Obilno ga namažite mekanim maslacem, stavite u duboki pleh i poređajte odozgo listiće dimljene slanine. Sipajte pola šolje vode i pokrijte pleh aluminijumskom folijom.
Pecite u ugrejanoj rerni na 250 stepeni 30 minuta. Nakon toga smanjite temperaturu na 180 stepeni i pecite još 3 sata. Na kraju skinite foliju i prelijte zaca dobijenim sosom. Vratite u rernu na još 10 minuta.
Isecite pečenog zeca na porcije i servirajte sa svežim salatom.
Prijatno!