Bonapeti.rs»Recepti»Jela sa mesom»Zečetina»Pečeni zec»Sporo pečeni zec sa koricom od slanine

Sporo pečeni zec sa koricom od slanine

Rositsa PetrovaRositsa Petrova
Guru
7902485k
Sporo pečeni zec sa koricom od slanine
Fotografije: Rositsa Petrova
1 / 5
Omiljeno
Skuvaj
Dodaj
Prijavi
Priprema
60 min.
Kuvanje
220 min.
Ukupno
280 min.
Porcije
6
"Evo ga još jedan ukusan dokaz da lepim stvarima treba vremena"

Potrebni sastojci

  • zec - 2.5 kg
  • pirinač - 1/2 šolje
  • pečurke - 200 g
  • slanina - 100 g (dimljena)
  • luk - 1 veza, svež
  • ulje - 4 - 5 supenih kašika
  • so
  • biber
  • aleva paprika
  • nana
  • peršun
  • slanina - 200 g (listići)
  • maslac - za premazivanje (mekan)
* merne jedinice

Način pripreme

Dobro operite i osušite zeca. Namažite ga solju i biberom i ostavite na kratko.

Za to vreme sitno isecite luk, slaninu, pečurke i iznutrice zeca.

Ugrejte ulje i prvo dinstajte luk i slaninu. Čim luk omekša dodajte iznutrice i pečurke. Pržite i njih 4-5 minuta.

Operite dobro pirinač i dodajte i njega. Mešajte dok pirinač ne postane providan.

Dodajte 1 šolju vode i začine. Ostavite na vatri još 5-6 minuta, mešajte preiodično dok pirinač ne upije tečnost.

Sa ovom smesom napunite zeca, nakon toga ušijte otvor pamučnim koncem.

Obilno ga namažite mekanim maslacem, stavite u duboki pleh i poređajte odozgo listiće dimljene slanine. Sipajte pola šolje vode i pokrijte pleh aluminijumskom folijom.

Pecite u ugrejanoj rerni na 250 stepeni 30 minuta. Nakon toga smanjite temperaturu na 180 stepeni i pecite još 3 sata. Na kraju skinite foliju i prelijte zaca dobijenim sosom. Vratite u rernu na još 10 minuta.

Isecite pečenog zeca na porcije i servirajte sa svežim salatom.

Prijatno!

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

4
50
41
30
20
10
Oceni: