Način pripreme
1. Pomešajte jednake količine brašna i prezle. Količine nisu strogo određene, prosto procenite po veličini sira. Trebalo bi po 1 šolja za kafu od svakog bi trebalo da bude dovoljno da bi obilno moglo da pokrije sir. Ako vam ostane možete koristiti za pohovanje drugih sastojaka.
2. Odvojite belanca od žumanaca. Umutite ih posebno, u svki stavite kapljicu soka od limuna.
3. Pomešajte sve začine i biljke. Dodajte neku biljku po želji ili izbacite neku koja vam se posebno dopada, a nalazi se u receptu.
4. Izvadite sir iz salamure, nemojte sušiti i uvaljane u brašno i prezle. Potopite u žumanca, pokrijte njime celu površinu po siru i pospite delom začina tako da se lepo zalepi. Ponovo pokrijte brašnom i prezlama i potopite u belanca, ponovite proceduru (belance treba da bude dobro umućeno, ne na sneg, nego da se vide mehurići).
Pospite ponovo preostalim začinima.
5. Stavite pločicu sira u namazan pleh. Možete pokriti alu folijom, ali obavezno namažite, inače će donji deo kore ostati na njoj.
6. Stavite u prethodno ugrejanu rernu na 220 stepeni u rerni i pecite dok ne dobije zlatnu boju, tamniju ili svetliju - zavisi kako vam se dopada.
7. Servirajte ukusan pečeni sir topao i uživajte uz čašu rozea, crvenog vina ili piva.
Prijatno!