Pileća čorba za početnike

17/08/2019
"Kako da pripremimo raskošnu pileću čorbu samo u nekoliko lakih koraka - detaljno za početnike "
Priprema20 min.
Kuvanje40 min.
Ukupno60 min.
Porcije6
Skuvao je+1 poen
Budi prvi koji je skuvao
  • Ukupno pregledano142
  • Pregledi tokom meseca16
  • Pregledi tokom sedmice0
  • Rejting4 od 5

Potrebni sastojci

  • pileća leđa - 3 komada
  • pileće iznutrice - 250 g (džigerica, srca, želuci)
  • luk - 1 komad
  • šargarepa - 1 komad
  • paprike - 1 komad
  • krompir - 3 komada
  • fida - 2 loptice
  • paradajz - 1/3 šolje
  • ulje - 2 supene kašike
  • so
  • jaja - 1 komad
  • kiselo mleko - 4 supene kašike
  • biber - 1/2 kašičice, mleven
  • peršun - svež
* merne jedinice

Način pripreme

Za pileću supu možete koristiti bilo koji deo pileta. Ali, tradicionalno i najukusnija je kada je se u bujonu kuva deo kostiju.

Zato se najlešće koriste leđa, po kojima ima i mali deo pileće masri, kao i dodatak iznutrica od pileta.

Pileća leđa i iznutrice operite i stavite u šerpu sa posoljenom vodom i malo ulja. So je po ukusu, a masti ne treba mnogo zato što će sama piletina da pusti masnoču. Pre nego što voda provri, po površini se stvara pena koja treba da se skloni kašikom.

Luk, šargarepu i papriku očistite i sitno iseckajte. Možete da sameljete u blenderu, ali krupnije, da ne dobijete kašu. Isečeno povrće stavite u vrelo meso.

Kad povrće počne da mekša, stavite oljušten krompir isečen na komade srednje veličine. Nakon oko 10-15 minuta stavite i fidu, malo je izlomite prilikom dodavanja.

Meso po leđima se skuvalo je kada probodete lagano viljuškom počne da se odvaja od kostiju. Iznutrice i leđa izvadite na tanjir. Leđa odvojite od kostiju, a iznutrice isecite na komade, nakon toga vratite u supu (bez kostiju naravno).

Dodajte prethodno izrendan paradajz. Nakon oko 10 minuta proverite da li su krompir i fida kuvani. Ako su krompir i fida omekšali, skinite sa vatre. Pospite sa malo mlevenog bibera i sitno iseckanog peršuna.

Ostavite supu da se malo ohladi i za to vreme pripremite zapršku. U posudi umutite jaje viljuškom. Dodajte kiselo mleko i ponovo promešajte.

Nakon toga uzmite kutlačom ohlađenu pileću supu i sipajte u tankom mlazu u jaja i mleko, neprestano mešajući. Tako nekoliko puta da se izjednači temperatura čorbe i zaprške.

Nakon toga ovu smesu u tankom mlazu sipajte u čorbu i lagano proemšajte.

Zapršku možete pripremiti samo od žumanca, onda je ona više glatka.

Pileću čorbu za početnike servirajte posutu svežim peršunom i prstohvatom mlevenog bibera.

Rejting

5 0
4 1
3 0
2 0
1 0
Oceni:

Komentari

Pošalji

Budi prvi, koji će postaviti komentar