Način pripreme
Rerna - 180 stepeni:
Dubok pleh, namazan maslinovim uljem.
Očistimo povrće, patlidžan i tikvice oljuštimo. Krompir očistimo i isečemo na krugove.
Tikvice i patlidžan sečemo na krugove.
Isečemo na kriške jednu glavicu luka, drugu isečemo na kockice.
U veliku i duboku posudu stavljamo krugove krompira, posipamo sa malo maslinovog ulja, dodajemo jednu glavicu luka, isečenu na kriške, posolimo, pobiberimo i posipamo majčinom dušicom - dva-tri prstohvata. Promešamo rukama da se krompir dobro zamasti i sipamo u pleh jedan red. Pečemo na 200 stepeni 20 minuta. Vadimo.
Patlidžan isečemo na krugove, ako procedimo da nije mnogo sve, ako nije iz bašte, posolimo i ostavljamo da se ocedi 15 minuta. Operemo hladnom vodom i osušimo ubrusom. Nakon toga stavljamo u istu posudu od krompira, posipamo maslinovim uljem, nakon toga malo soli, bibera, majčine dušice, promešamo rukom i poređamo preko krompira jedan red. Pečemo na 200 stepeni 20 minuta.
Vadimo, ako procenimo da su suvi sipamo više maslinovog ulja. Nakon toga tikvice, isečene na krugove, stavljamo u istu posudu, posipamo solju, biberom, prstohvatom-dva majčine dušice, u tikvice sipamo i malo origana i poređamo preko patlidžana jedan red da se peče na 200 stepeni 20 minuta.
Povrće je gotovo.
U duboku šerpu na vatri sipamo maslinovo ulje, oko 1 prst, ugrevamo i dodajemo drugu iseckanu glavicu belog luka, ostavljamo da se zaprži, dodajemo i beli luk, izgnječen, to znači da sitno iseckamo beli luk na dasci, posipamo solju i širokim delom noža izgnječimo dok ne dobijemo glatku masu. Pržimo oko 20 sekundi i dodajemo cimet, ružice karanfilića i braon šećer. Promešamo energično.
Dodajemo paradajz pire, promešamo i sipamo mleveno meso. Uz neprestano mešanje izmrvimo mleveno meso. Posolimo i pobiberimo, sipamo vino, sačekamo 1-2 minuta da ispari i da ostane samo miris, sipamo konzervu paradjaza.
Ostavljamo na umerenoj vatri da se krčka oko 1 sat, periodično mešamo. Nadev potpuno treba da ostane na masti. Nakon što se dovoljno isuši, skidamo sa vatre i vadimo ružice karanfilića.
BEŠAMEL
Na umerenoj vatri rastopimo maslac i malo maslinovog ulja, dodajemo brašno odjednom i mešamo energično dok ne promeni boju. Posolimo i dodajemo muskatni oraščić uz neprestano mešanje. Da dobijemo lep i gladak bešamel, mleko se uvek lagano dodaje u malim porcijama, nakon svakog mešamo energično žicom dok se ne integriše i nakon toga ponovo malu porciju. Lagana pripema bešamel sosa može oduzeti 20-30 minuta.
Nakon što bude potpuno gotov , ostavljamo da se ohladi 10 minuta i dodajemo jedno po jedno žumance uz neprestano mešanje žicom.
U mleveno meso dodajemo 1/3 gotovog bešamela, promešamo i sipamo nadev preko povrća, rasporedimo. Preostali deo bešamela sipamo odozgo, poravnamo. Obilno posipamo rendanim parmezanom.
Musaku pečemo na 180 stepeni oko 30-35 minuta ili dok ne dobije lepu zlatnu koricu.
Uspešnu grčku musaku vadimo iz rerne, ostavljamo da odstoji 30 minuta i servriamo. Posipamo iseckanim peršunom.