Bonapeti.rs»Recepti»Glavna Jela»Musaka»Klasična grčka musaka sa patlidžanom

Klasična grčka musaka sa patlidžanom

Ivana Krasteva-PieroniIvana Krasteva-Pieroni
Šef kuhinje
5871932k129
Klasična grčka musaka sa patlidžanom
Fotografije: Ivana Krasteva-Pieroni
1 / 5
29/07/2020
Omiljeno
Skuvaj
Dodaj
Prijavi
Priprema
45 min.
Kuvanje
45 min.
Ukupno
90 min.
Porcije
4
"Ako vam se jede grčka musaka, možemo to da sredimo odmah"

Potrebni sastojci

  • patlidžan - 2 komada, srednje veličine
  • mleveno meso - 400 g, teleće
  • paradajt - 400 g, iz konzerve
  • luk - 1 glavica, crni
  • belo vino - 1 šoljica
  • peršun - veći prstohvat
  • biber - prstohvat
  • katanfilić - 1 - 2 kokmada
  • cimet - prstohvat
  • kačkavalj - 150 g
  • za bešamel
  • sveže mleko - 350 ml
  • brašno - 2 supene kašike
  • kravlji maslac - kockica
  • muskatni oraščić
* merne jedinice

Način pripreme

Ukusna klasična grčka musaka sa patlidžanom, koja je nije ništa drugačija od ukusne musake sa krompirom.

Isecite patlidžan na veće kriške. Posolite i ostavite na 30 minuta dok se ne ocedi gorka voda. Obložite veliki pleh papirom za pečenje. Namažite papir i poređajte patlidžan preko. Prelijte sa malo maslinovog ulja.

Pecite patlidžan na 200 stepeni u prethodno ugrejanoj rerni 15-20 minuta. Izvadite pleh iz rerne i pokrijte aluminijumskom folijom da se povrće dinsta. Isecite jednu glavicu crnog luka sitno. U tiganju ugrejte maslinovo ulje i pržite luk nekoliko minuta.

Dodajte mleveno meso i pržite dok ne promeni boju. Prelijte belim vinom. Začinite prstohvatom bibera. prstohvatom cimeta, prstohvatom peršuna i 1-2 ružice karanfilića. Sipajte mleveni paradajz.

Poklopite posudu i kuvajte dok sos ne ostane na masti. U tiganju rastopite kravlji maslac. Pržie kratko 2 supene kašike brašna i sipajte odjednom sveže mleko, mešajte energično žicom dok se bešamel ne zgusne.

Začinite solju i rendanim muskatnim oraščićem. Prelijte dno pleha sa 2-3 supene kašike maslinovog ulja. Poređajte polovinu patlidžana, sipajte sav sos i poravnajte.

Poređajte preostali patlidžan, prelijte bešamelom i pospite rendanim kačkavaljem, parmezanom ili drugim sirom te vrste. U Grčkoj se koristi kefalograviera. Pecite musaku sa patlidžanom na 200 stepeni 15 minuta. Servirajte toplu grčku musaku.

Neka vam je slatko!

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

5
51
40
30
20
10
Oceni: