Način pripreme
Ukusna klasična grčka musaka sa patlidžanom, koja je nije ništa drugačija od ukusne musake sa krompirom.
Isecite patlidžan na veće kriške. Posolite i ostavite na 30 minuta dok se ne ocedi gorka voda. Obložite veliki pleh papirom za pečenje. Namažite papir i poređajte patlidžan preko. Prelijte sa malo maslinovog ulja.
Pecite patlidžan na 200 stepeni u prethodno ugrejanoj rerni 15-20 minuta. Izvadite pleh iz rerne i pokrijte aluminijumskom folijom da se povrće dinsta. Isecite jednu glavicu crnog luka sitno. U tiganju ugrejte maslinovo ulje i pržite luk nekoliko minuta.
Dodajte mleveno meso i pržite dok ne promeni boju. Prelijte belim vinom. Začinite prstohvatom bibera. prstohvatom cimeta, prstohvatom peršuna i 1-2 ružice karanfilića. Sipajte mleveni paradajz.
Poklopite posudu i kuvajte dok sos ne ostane na masti. U tiganju rastopite kravlji maslac. Pržie kratko 2 supene kašike brašna i sipajte odjednom sveže mleko, mešajte energično žicom dok se bešamel ne zgusne.
Začinite solju i rendanim muskatnim oraščićem. Prelijte dno pleha sa 2-3 supene kašike maslinovog ulja. Poređajte polovinu patlidžana, sipajte sav sos i poravnajte.
Poređajte preostali patlidžan, prelijte bešamelom i pospite rendanim kačkavaljem, parmezanom ili drugim sirom te vrste. U Grčkoj se koristi kefalograviera. Pecite musaku sa patlidžanom na 200 stepeni 15 minuta. Servirajte toplu grčku musaku.
Neka vam je slatko!