Bonapeti.rs»Recepti»Glavna Jela»Musaka»Grčka musaka sa crvenim lukom

Grčka musaka sa crvenim lukom

Maria BojilovaMaria Bojilova
Šef kuhinje
452902k122
Grčka musaka sa crvenim lukom
Fotografije: Maria Bojilova
1 / 5
13/10/2023
Omiljeno
Skuvaj
Dodaj
Prijavi
Priprema
40 min.
Kuvanje
80 min.
Ukupno
120 min.
Porcije
8
"Musaka od povrća sa retro ukusom za svaku letnju trpezu - grčka musaka sa crvenim lukom"

Potrebni sastojci

  • patlidžan - 1 komad
  • krompir - 600 g
  • crveni luk - 1 glavica
  • beli luk - 2 čena
  • paradajz - 3 komada
  • parmezan - 200 g
  • grčki začin za musaku - 1/2 kašičice
  • so - 1/2 kašičice + 1 kašičica za kuvanje krompira
  • ulje - 50 ml za patlidžane + 50 ml za luk
  • Za preliv
  • maslac - 2 kašike
  • speltino brašno - 2 kašike
  • voda - 250 ml
  • so - 1/4 kašičice
  • biber - 3 prstohvata
* merne jedinice

Način pripreme

Krompir dobro operite i stavite u šerpu. Dodajte 1 kašičicu soli i naliti vodom da prekrije krompir.

Krompir kuvajte 20 minuta nakon što voda proključa, pa sklonite sa ringle. Voda se baci i krompir se ostavi da se ohladi, nakon čega se oljušti i iseče na kockice.

Crveni luk se očisti, opere i sitno isecka.

Beli luk je oljušten i sitno iseckan.

Paradajz se opere i iseče na kolutove.

Patlidžan se opere, oljušti i iseče na kolutove. Svaki kolut patlidžana se posoli i ostavi da odstoji sa solju 30 minuta, bez stavljanja u vodu. Nakon stajanja sa solju, patlidžan se dobro opere.

U tiganj sa nelepljivim premazom sipajte 50 ml ulja, zagrejte i u njemu propržite patlidžan sa obe strane.

U poseban tiganj sipajte 50 ml ulja, zagrejte i u njemu dinstajte seckani crni i beli luk 5 minuta na srednjoj vatri, pa sklonite sa ringle i dodajte grčki začin za musaku. Veoma dobro se promeša.

U pleh sa nelepljivim premazom poređajte red krompira u krug.

Na vrh poređajte patlidžan, pa dodajte još jedan red krompira.

Kolutovi paradajza se stavljaju na vrh grčke musake.

Za preliv:

U posudu za mleko stavite maslac, dodajte brašno, vodu, so i biber i dobro promešajte.

Pošto provri, skine se sa ringle i smesa se prelije preko povrća u plehu.

Pospite parmezan na paradajz.

Pecite musaku od povrća 40 minuta u zagrejanoj rerni na 200 stepeni.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

5
51
40
30
20
10
Oceni: