Moj uspešni tiramisu

19/08/2019
"Ako do sada niste pravili tiramisu, nema problema - sa ovim receptom svako može da pripremi savršen desert "
Priprema50 min.
Ukupno50 min.
Porcije8
Skuvao je+1 poen
Budi prvi koji je skuvao
  • Ukupno pregledano77
  • Pregledi tokom meseca16
  • Pregledi tokom sedmice4
  • Rejting5 od 5

Potrebni sastojci

  • espreso - 6 doza + još 3 kašičice
  • šećer - 2 kašičice pune + još 3 supene kašike
  • marsala - 100 ml, vino
  • pavlaka - 35 % - 400 g
  • maskarpone - 500 g
  • vanila - 1 kašičica, ekstrakt
  • piškote - 400 g
* merne jedinice

Način pripreme

Kalup sa pokretnim prstenom, prečnika 20 cm, potpuno uvijen u foliju ili acetatni papir samo ivice.

Pripremamo 6 doza epsresa, imajte u vidu da je italijanski espreso oko 50 ml, zato sam pripremila malo više da bih bila mirnija.

Roplu kafu dodajemo u odgovarajuću posudu, dodajemo šećer 2 pune kašičice, mešamo dok se ne rastopi i dodajemo vino marsala. U skoro svakom originalnom receptu za tiramisu se nalazi vino marsala, ali pošto se ovaj slatkiš servira i deci, moežte zameniti sa istom količinom vode, ali ne i soka pošto se mešaju ukusi soka i kakaa.

Otvaramo piškote.

U posudi umutimo maskarpone niskom brzinom miksera sa 3 supene kašike šećera dok ne dobijemo glatku konsistenciju, za vreme mućenja dodajemo 3 kašičice espresa, može i od ukupne doze ili dodatno da pripremimo, a ostatak popijemo sa zadovoljvstvom, dodajemo vanilu.

Mutimo pavlaku dok ne dobijemo srednje tvrde vrhove, odvajamo oko 4 pune supene kašike i stavljamo u šrpic sa okruglim nastavkom. Ostavljamo ga u frižider.

Preostalu pavlaku dodajemo u maskarpone u porcijama prilikom mućenja mikserom. Poslednju porciju pavlake mutimo spatulom dok ne dobijemo gladak krem.

Obložite obruč folijom i stavljamo na odgovarajuću podlogu. Na dno stavljamo 3 supene kašike krema, rasporedimo.

Svaku piškotu potapamo u kafu. Poređamo ih na krem, praznoće potpuno popunimo, izmrvimo na komde deo piškota.

Ponovo rasporedimo sloj krema i nakon toga sipamo kakao kroz cediljku, ne budite škrti, kakao daje samo ukus i miri, ne gorčinu. Nakon toga ponovo piškote, krem, ponovo kakao i završimo kremom, dobro ga rasporedimo, poravnamo.

Kalup pokrivamo folijom i ostavljamo u frižider najmanje 4 sata.

Nakon što se torta dobro ohladi, pažljivo vadimo obruč i foliju, poravnamo ivice spatulom, odozgo sipamo kakao.

Od odvojenog šlaga oblikujemo po izboru, ukrašavamo tortu.

Torta tiramisu je gotova.

Rejting

5 1
4 0
3 0
2 0
1 0
Oceni:

Komentari

Pošalji

Budi prvi, koji će postaviti komentar