Način pripreme
1. Skuvajte krompir u posoljenoj vodi. Treba da bude tvrđi, ne raskuvan.
2. Ugrejte maslinovo ulje na tihoj vatri i u njega stavite beli luk, isečen na kriške i mladi luk - iseckan. Kad lepo zamiriše dodajte spanać, očišćen od drški, opran i krupnije isečen. Stavite malo soli, dinstajte dok ne omekša i skinite sa vatre.
3. U posudu izrendajte krompir, kad se skoro ohladi. Dodajte spanać, takođe ohlađen. Razbijte jedno jaje XL veličine (ili dva mala). Posolite i začinite biberom i kašičicom soka od limuna. Promešajte dobro dok ne dobijete homogenu smesu.
4. U kalup za madine ili vatrostalne čaše, prethodno namazane ili obložene aluminijumskom folijom (takođe namazanom, da se ne lepi), stavite od smese i napravite gnezda.
5. U unutrašnjost svakog gnezda stavite parče kozijeg sira, a odozgo ili žuamnce ili samo belance, da budu šareni. Ako je potrebno koristite više jaja od navedene količine u receptu, zavisi koliko su veliki kalupi i vaša gnezda.
6. Pecite u ugrejanoj rerni na 200 stepeni 10-15 minuta ili dok jaja ne dobiju koricu.
Prijatno!