Bonapeti.rs»Recepti»Jela sa jajima»Jaja na oko»Jaja sa kremom od spanaća iz rerne

Jaja sa kremom od spanaća iz rerne

Yordanka KovachevaYordanka Kovacheva
Autor
3k88117k
Jaja sa kremom od spanaća iz rerne
Fotografije: Yordanka Kovacheva
1 / 6
Omiljeno
Skuvaj
Dodaj
Prijavi
Priprema
15 min.
Kuvanje
33 min.
Ukupno
48 min.
Porcije
5
"Ovo nisu samo jaja pripremljena na brzaka, nego pravo kulinarsko remek-delo koje zaslužuje naše aplauze"

Potrebni sastojci

  • jaja - 5 komada
  • spanać - 250 g
  • sveže mleko - 600 ml
  • brašno - 60 g
  • maslac - 60 g
  • ulje - 2 supene kašike + za posipanje
  • luk - 1 glavica, srednja
  • beli luk - 2 čena
  • kačkavalj - 150 g (ili grijer, emental, gauda)
  • kravlji sir - 100 g
  • biber - po ukusu
  • so - po ukusu
  • mirođija - 1 supena kašika, suva
  • peršun za posipanje
* merne jedinice

Način pripreme

1. Sitno iseckajte luk i spanać. Beli luk isecite na kriške, a kačkavalj izrendajte.

2. Ugrejte dve kašike ulja, zajedno sa maslacem na umerenolj vatri i u njima izdinstajte luk 4-5 minuta i dodajte spanać. Kad omekša i on stavite i beli luk i kratko kuvajte dok ne pusti mirise.

3. Odjednom sipajte brašno i mešajte 1 minut da se zaprži. Dobićete gustu pastu od spanaća.

4. Sipajte iz tri dela mleko, uz neprestano mešajte i kuvajte dok ne dobijete spanać-bešamel sos gustine po vašoj želji. Začinite biberom i solju po ukusu i sipajte rendani kačkavalj. Mešajte još minut dok se ne rastopi i skinite sa vatre.

5. Prebacite bešamel krem u pleh i odozgo izmrvire sir, razbijte jaja i naprskajte sa malo ulja, soli i mirođijom.

6. Stavite u ugrejanu rernu na 200-220 stepeni dok jaja ne budu gotova - oko 12 minuta.

Jelo servirajte toplo, posuto iseckanim svežim peršunom.

Prijatno!

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

4
50
41
30
20
10
Oceni: