Način pripreme
Za testo: U dublju posudu staviti kvasac, dodati šećer, 50 g brašna i mlaku vodu. Sve izmešati i ostaviti da odstoji 10 minuta. Zatim u smesu dodati kiselu pavlaku, ulje, so, i, postepeno dodajući preostalo brašno (350 g) zamesiti testo.
Prekriti providnom prijanjajućom folijom i ostaviti da odstoji 45 minuta. Nakon toga, testo premesiti na pobrašnjenoj radnoj površini i rastanjiti formirajući oblik dugačkog valjka.
Tepsiju premazati uljem, valjakod testa staviti u sredinu, pa u krug uvijati testo. Prekriti čistom kuhinjskom krpom i ostaviti da odstoji 45 minuta. Peći u dobro zagrejanoj rerni na 200 stepeni 20 minuta.
Za prelivanje: U činiju staviti brašno, dodati prašak za pecivo, vodu, so i uzmešati. Izvaditi tepsiju iz rerne, preliti (šarati) smesom od brašna, praška za pecivo, vode i soli.
Vratiti u rernu na 2-3 minuta. Gotovu Slanušu izvaditi iz rerne, premazati uljem. Ostaviti da se prohladi, pa poslužiti.