Način pripreme
Odvojiti 100 ml mlakog mleka, pa dodati izmrvljen kvasac, šećer, 1 kašičicu brašna, sve izmešati i ostaviti da odstoji pet minuta.
U odgovarajuću posudu usuti 200 ml mlakog mleka, dodati ulje, so, jaja, rastvoren kvasac, pa zamesiti testo.
Ostaviti da odatoji pola sata prekriveno čistom kuhunjskom krpom.
Radnu površinu posuti brašnom i izručiti nadošlo testo. Premazati omekšalim maslacem, pa uviti u rolat.
Rolat iseći, pa ređati u krug u uljem podmazanu tepsiju.
Sredinu popuniti sečenim rolatom formirajući željeni oblik (slagati rolate po svom izboru).
Rernu zagrejati, pa nakon 20 minuta staviti tepsiju sa pogačom u rernu.
Pogaču peći 50 minuta na 180 stepeni.
Pečenu mekanu pogaču izvaditi iz rerne, pa kada se prohladi izručiti je iz kalupa.
Mekanu pogaču sa susamom poslužiti toplu.